Ion Cristoiu: Cum şi-a tras clapa lui însuşi Nicolae Ciucă
Ion Cristoiu: Nu numai că premierul nu anunţă nici o remaniere, dar ceea ce el numeşte Evaluarea miniştrilor la şapte luni de guvernare, e un material de propagandă de valoarea unui afiş din vremea ocupaţiei sovietice despre viaţa nouă din RPR. Totul e frumos, totul merge bine.
Luni, 4 iulie 2022, dimineaţa. Europa FM trasmite următoarea ştire, menită a ridica tensiunea politică din România, ţară hărţuită de Caniculă:
„Premierul Nicolae Ciucă va prezenta, luni, rezultatele evaluării miniştrilor din echipa sa. (…)
Surse politice spun că unii miniştri ar putea fi înlocuiţi.”
Nu e singura instituţie de presă care împinge opinia publică să aştepte cu sufletul la gură ziua de luni, 4 iulie 2022, cînd Nicolae Ciucă ar urma să anunţe rezultatele evaluării de către domnia sa, în calitate de premier, a prestaţiei avute de fiecare membru al Guvernului. Momentul bilanţului a fost programat public de şeful Guvernului încă din 25 mai 2022. Atunci, domnia sa, cum se împlineau şase luni de la preluarea guvernării, ţinea să precizeze:
„Nu o să facem un bilanţ astăzi pentru că am convenit că această activitate să aibă loc la sfîrşitul luni iunie din motive şi argumente cît se poate de obiective. (....) Am convenit la nivelul Coaliţiei ca procesul de evaluare pe care-l asumasem pentru primele şase luni să fie prelungit pînă la sfîrşitul lunii iunie.”
Se ştie că zicala Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor e valabilă şi într-o ţară precum România, mîndră că poate oferi marilor puteri teritoriu pe gratis pentru ca acestea să-şi instaleze baze militare.
Prin urmare, de cînd Nicolae Ciucă s-a apucat să anunţe că evaluarea miniştrilor de către domnia sa va avea loc la finele lui iunie 2022, presa noastră s-a instalat într-o pîndă intensă pentru a sesiza, fie şi cu o oră înaintea anunţului de la Palatul Victoriei, ce ministru va fi dat afară, provocînd astfel bucurie în partidul care l-a numit, pentru că se face astfel un loc liber la masa cu fripturi bugetare.
Treptat-treptat, atenţia presei faţă de evaluare slăbeşte, ocupată cum e cu alte întîmplări mai mult sau mai puţin senzaţionale. Joi, 30 iunie 2022, purtătorul de cuvînd al Guvernului, anunţă că luni, 4 iulie 2022, Premierul (cu P mare) va prezenta public rezultatele evaluării de către el a activităţii de şapte luni a miniştrilor.
Presa întră în fibrilaţie.
În zilele care urmează, dar mai ales duminică, 3 iulie, pe de o parte pentru că mai e puţin pînă la ora fatală, pe de alta, pentru că duminică e zi de odihnă lăsată de Dumnezeu Politicii, televiziunile de ştiri, siturile, radiourile se întrec în a spori aţîţarea faţă de ziua de luni, Ziua cînd va veni Evaluarea, mult mai interesantă decît Ziua cînd vor veni peştii.
Titlurile spun totul:
Bate vânt de remaniere la Guvern. Premierul Ciucă prezintă „lista neagră” a miniştrilor restanţieri.
Bate vânt de remaniere la Guvern: Nicolae Ciucă va prezenta evaluarea miniştrilor.
Ciucă anunţă luni ce miniştri dă afară.
Ce miniştri vor fi daţi afară. Ciucă anunţă luni remanierile.
Luni, 4 iulie 2022.
A venit Ziua cea Mare pentru televiziunile de ştiri.
Ziua căderii într-o succesiune de Breaking Newsuri.
Studiourile sînt pregătite pentru a comenta de ce a fost dat afară ministrul X, dacă asta va produce supărări sau fericiri la partidul care l-a desemnat, şi mai ales cine îi va lua locul. Ziariştii acreditaţi la Palatul Victoria şi-au pus veşminte de intrare în direct din Piaţa Victoriei cu clădirea Guvernului în spate.
Toată lume aşteaptă o conferinţă de presă, prefaţată de un Statement, în care premierul să explice evaluările făcute miniştrilor săi şi acolo, unde a decis remanierea, să aducă argumente convingătoare.
Aşteptare zadarnică.
Evaluarea nu va fi prezentată, cum ar trebui, într-o conferinţă de presă transmisă în direct de televiziuni şi prin asta devenită moment politic important, cu posibilitatea de a fi alintat de presa guvernamentală drept moment istoric.
La ora 11.30 pe site-ul Guvernului, se postează un text lung cît o zi de post sau mă rog de caniculă, purtînd un titlu ce poate fi recitat ca o poezie:
Stabilitate, siguranţă şi dezvoltare – şapte luni de guvernare.
Gen, Cineva din fundul mării care nu te dă uitării.
Textul e nu doar lung, dar şi mediocru, sufocat de clişee.
Dezamăgirea e totală.
Din întreg textul doar cîteva rînduri sînt dedicate Evaluarii. Înţelegem că Evaluarea a fost o acţiune serioasă:
„Evaluarea de etapă a membrilor Cabinetului am făcut-o pe baza a zece criterii obiective raportate la aşteptările cetăţeanului şi societăţii româneşti.”
Numai că această evaluare pare a fi fost făcută pentru a-i da lui Nicolae Ciucă porţia zilnică de bucurie:
„Am monitorizat cu atenţie şi m-am bucurat să constat că fiecare membru al Cabinetului a abordat cu multă seriozitate angajamentul de îndeplinire a ţintelor, jaloanelor şi reformelor din PNRR, ceea ce ne oferă şansa accesării acestui mecanism de finanţare european.”
Nu numai că premierul nu anunţă nici o remaniere, dar ceea ce el numeşte Evaluarea miniştrilor la şapte luni de guvernare, e un material de propagandă de valoarea unui afiş din vremea ocupaţiei sovietice despre viaţa nouă din RPR. Totul e frumos, totul merge bine. Vorba lui Ion Băieşu:
„Ce frumos e pe la noi / Fie miercuri, fie joi / Nu există să existe / Cetăţeni cu feţe triste”.
Nu există o singură nemulţumire, o singură observaţie critică. Miniştrii nu numai că nu trebuie remaniaţi, dar mai mult, judecînd după cît sînt de buni, ar trebui eternizaţi în post prin modificarea în acest sens a Constituţiei.
A tras clapa presei Nicolae Ciucă?
Nu.
Nicolae Ciucă şi-a tras clapa lui însuşi.
Aşa zisul bilanţ al celor şapte luni de guvernare e atît de fals propagandistic, de ceauşist în părerea despre activitatea Guvernului, încît ar face din nou pe poetul proletcultist să scrie:
Strungul, plugul şi condeiul/
Au pornit să chiuie.
Şi-au pus flori la pălărie/
Şi văzduhul ţiuie.
Pentru presă, pentru opinia publică acest exerciţiu de înfrumuseţare bolşevică a realităţii, contrastînd violent cu viaţa de fiecare zi, tot mai grea, s-a dovedit un prilej de a denunţa din nou una dintre slăbiciunile lui Nicolae Ciucă:
Plăcerea de a vorbi doar prin Comunicate.
Dacă n-ar fi publicat acest bilanţ, Nicolae Ciucă ar fi fost scutit de valul de critici dure care au urmat dezamăgirii produse de cunoaşterea Comunicatului.
Mai bine tăcea.
NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro