Iran: Un diplomat al liniei dure şi singurul moderat, în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Autor: Cosmin Pirv Postat la 29 iunie 2024 27 afişări

Iranul va organiza al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în 5 iulie, după ce niciunul dintre principalii candidaţi nu a obţinut mai mult de 50% din voturi în scrutinul de vineri, a anunţat sâmbătă Ministerul de Interne.

Votul pentru înlocuirea lui Ebrahim Raisi după decesul acestuia într-un accident de elicopter s-a rezumat la o cursă strânsă între singurul moderat dintr-un grup de patru candidaţi şi protejatul liniei dure a liderului suprem, scrie Reuters.

Cu peste 24 de milioane de voturi numărate, deputatul moderat Massoud Pezeshkian conduce cu peste 10 milioane de voturi în faţa diplomatului de linie dură Saeed Jalili cu peste 9,4 milioane de voturi, potrivit rezultatelor provizorii publicate de minister.

Puterea în Iran îi revine, în ultimă instanţă, liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei. Nu se aşteaptă ca alegerile să aducă schimbări radicale, iar Khamenei va continua să ia deciziile cu privire la toate problemele de stat, însă preşedintele poate avea o anumită influenţă asupra modului în care aceste politici sunt puse în aplicare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alegeri,
iran,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.