Isărescu: Dinamica veniturilor trebuie privită cu atenţie în viitor,în corelare cu evoluţia cursului

Autor: Raluca Ghinea Postat la 08 mai 2015 45 afişări

Dinamica veniturilor, care a susţinut consolidarea creşterii cererii de consum, a fost "susţinut ascendentă" în ultima perioadă, indicator care trebuie urmărit cu atenţie pe termen lung şi comparat cu productivitatea pentru a vedea dacă există câmp de apreciere a cursului, potrivit guvernatorului BNR

"Dinamica veniturilor a susţinut până în prezent consolidarea creşterii cererii de consum, avem o dinamică susţinut ascendentă a veniturilor, numărul de angajaţi este relativ în creştere. Cred că, dacă ar fi să ne uităm cu atenţie, noi cei de la Banca Naţională, asupra viitorului mai îndepărtat, acesta este indicatorul pe care trebuie să-l privim cu atenţie, apropo şi de viitoarea evoluţie a cursului. O asemenea dinamică a veniturilor trebuie comparată - adesea o facem postfactum, că nu avem alte date şi alte posibilităţi - cu productivitatea şi vedem dacă este câmp de apreciere a cursului", a declarat şeful băncii centrale, Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

El a arătat că BNR este preocupată să analizeze dacă există "vreun câmp" în viitor ca leul să se aprecieze faţă de euro şi ca acea apreciere să fie sustenabilă, fără a fi urmată de o depreciere, pentru că altfel ar dăuna mai degrabă, "cum am păţit în 2006-2007".

"Iarăşi salariul minim brut s-a dus bine în sus, stăm bine din punct de vedere social. Nu comentăm aspectele sociale, dar ne referim la sustenabilitate şi la corelaţia cu evoluţia viitoare a cursului. Cel puţin în opinia mea, am discutat în Consiliul de Administraţie, dar nu foarte în adâncime, această dinamică a salariului minim, de dorit în orice ţară, poate mai puţin de antreprenori pentru că le introduce un element puternic de rigiditate în businessplan-ul lor, această tendinţă trebuie avută în vedere atunci când vorbim despre evoluţia viitoare a leului", a punctat guvernatorul.

Isărescu a indicat şi consolidarea creşterii cererii de consum, care se va reflecta probabil şi într-o dinamică mai ridicată a PIB-ului în trimestrele următoare, arătând că volumul cifrei de afaceri din comerţ, înmatriculările de autoturisme arată bine, iar încrederea consumatorilor a avut o evoluţie pozitivă.

Pe parcursul întregului interval de prognoză, până în 2017, creşterea consumului individual efectiv al gospodăriilor populaţiei este anticipată a se menţine robustă, în contextul anticipat al dinamizării venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei şi al temperării procesului de dezintermediere din partea sectorului privat, pe fondul relaxării condiţiilor de creditare şi al evoluţiei favorabile a ratelor dobânzilor practicate de instituţiile de credit, ca urmare a propagării graduale a deciziilor recente de reducere a ratei dobânzii de politică monetară, se precizează în raportul asupra inflaţiei.

Totodată, BNR estimează că majorarea venitului disponibil real al gospodăriilor populaţiei se va realiza în condiţiile unei creşteri a productivităţii muncii şi ale măsurilor de relaxare fiscală programate.

Influenţe favorabile ar urma să provină şi de la anticipata îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor europene, efecte favorabile asupra consumului fiind aşteptate în special din partea programelor destinate creşterii productivităţii muncii, cu impact pozitiv inclusiv asupra nivelului de ocupare şi ulterior a dinamicii salariale din sectorul privat.

În ceea ce priveşte consumul colectiv efectiv al administraţiei publice, acesta este anticipat a înregistra o dinamică pozitivă pe întregul interval de proiecţie.

"Ce ne interesează pe noi din punct de vedere al inflaţiei este deviaţia PIB-ului şi aceasta s-a micşorat faţă de prognozele noastre anterioare, cu alte cuvinte nu de aici vedem noi un pericol, dacă aceasta poate să fie numit pericol, al unei eventuale evoluţii spre zero sau chiar sub zero a preţurilor. Colegii noştri prognozează că undeva la mijlocul anului următor deficitul de cerere, pe datele din prezent, va dispărea", a mai spus Isărescu.

Guvernatorul a admis că mixul de politici trebuie să aibă în vedere acest lucru, dar nu este necesară graba.

"Nu suntem prociclici încă, în sensul că, dacă stimulăm activitatea economică prin politica monetară, suntem prociclici, pentru că avem încă deficit de cerere, n-am ajuns la acel punct", a explicat şeful BNR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DINAMICA VENITURILOR,
CONSUM,
/actualitate/isarescu-dinamica-veniturilor-trebuie-privita-cu-atentie-in-viitor-in-corelare-cu-evolutia-cursului-14230743
14230743
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.