Isărescu, guvernatorul BNR: După crizele recente au apărut schimbări profunde în economiile globale, precum tensiunile geopolitice, fragmentarea economică sau avansul rapid al inteligenţei artificiale. Educaţia financiară nu mai este doar o opţiune, ci o necesitate stringentă

Autor: Claudia Medrega Postat la 02 aprilie 2025 39 afişări

Isărescu, guvernatorul BNR: După crizele recente au apărut schimbări profunde în economiile globale, precum tensiunile geopolitice, fragmentarea economică sau avansul rapid al inteligenţei artificiale. Educaţia financiară nu mai este doar o opţiune, ci o necesitate stringentă

Manifestarea crizelor succesive şi suprapuse care au marcat perioada recentă, a determinat o serie de schimbări profunde la nivelul economiilor globale, cum ar fi tensiunile geopolitice şi tendinţele de fragmentare economică, sau avansul rapid al inteligenţei artificiale şi al digitalizării, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR la conferinţa anuală BNR-ASE "Ancore strategice pentru dezvoltarea sectorului bancar în noul context global".

“În acest peisaj complex, dezvoltarea competenţelor financiare în rândul tinerilor devine o prioritate, iar mediul academic are responsabilitatea de a răspunde acestor provocări prin adaptarea programelor educaţionale şi prin promovarea gândirii critice în domeniul financiar-bancar. Din acest motiv vă propun ca ancoră strategică impulsionarea educaţiei financiare, pentru a dezvolta capacitatea de înţelegere a consecinţelor acestor transformări şi pentru a lua deciziile corecte, atât la nivel individual, cât şi instituţional”.

Guvernatorul BNR consideră că o societate bine informată din punct de vedere financiar îşi poate administra mai eficient veniturile, economiile şi investiţiile. În acelaşi timp, o societate educată din punct de vedere financiar devine mai rezilientă în faţa crizelor economice, reducând vulnerabilitatea la şocuri şi contribuind la menţinerea stabilităţii financiare.

Astfel, educaţia financiară nu mai este doar o opţiune, ci o necesitate stringentă, adaugă Isărescu.

Ce a mai spus guvernatorul BNR Mugur Isărescu:

@ După patru ani universitari parcurşi împreună în cadrul acestui parteneriat BNR-ASE, rezultatele obţinute încep să se vadă. Avem exemple, inclusiv în această sală, de studenţi sau absolvenţi ai programului de masterat realizat în parteneriat BNR-ASE ”Bănci centrale şi instituţii financiare – BANCAS” care au devenit angajaţi ai Băncii Naţionale a României sau care s-au orientat către sectorul bancar.

@ Credem că atât disciplinele de bază existente în cadrul programului de master, cât şi disciplinele nou introduse în planul de învăţământ, cum ar fi Stabilitate financiară şi politică macroprudenţială, Administrarea rezervelor internaţionale, Banking modern, au ajutat studenţii să fie mai competitivi pe piaţa muncii, iar angajatorii să beneficieze de personal cu expertiză adecvată schimbărilor din societate.

@ Academia de Studii Economice împlineşte chiar în această săptămână, pe data de 6 aprilie, 112 ani de existenţă, în timp ce Banca Naţională a României va celebra, pe 17 aprilie, 145 ani de la înfiinţarea sa. De-a lungul timpului, cele două instituţii au jucat un rol esenţial în dezvoltarea şi modernizarea României, formând specialişti de elită care au conturat direcţiile strategice ale economiei naţionale şi au avut un impact profund asupra progresului ţării noastre.

@ Rezultatele promiţătoare obţinute până la acest moment ne permit să fim şi mai ambiţioşi în pregătirea studenţilor pentru provocările actuale şi viitoare ale domeniului financiar.

@ În anul 2025, se vor derula patru proiecte comune la nivelul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori.

@ Primul proiect se referă la înfiinţarea, începând cu luna februarie 2025, a unui “Laborator de finanţe inovative” care îşi propune să construiască abilităţile necesare pentru a opera în mediul finanţelor digitale şi să familiarizeze studenţii atât cu oportunităţile generate de utilizarea pe scară tot mai largă a tehnologiilor digitale, cât şi cu vulnerabilităţile aferente. Proiectul reuneşte experţi din sectorul privat şi profesori recunoscuţi din domenii precum securitate cibernetică, inteligenţă artificială generativă, tehnologia blockchain sau Machine Learning, pentru a oferi studenţilor o experienţă deopotrivă teoretică şi practică asupra temelor abordate în cadrul laboratorului. Astăzi, mai mult ca oricând, este esenţial să înţelegem şi să ne adaptăm la transformările tehnologice din domeniul financiar. Securitatea cibernetică, blockchain sau inteligenţa artificială modifică modul în care interacţionăm cu banii, iar lipsa de educaţie financiară digitală, în faţa acestor schimbări, poate duce la apariţia unor riscuri majore în viitor.

@ A doua iniţiativă este înfiinţarea, în luna martie 2025, a “Clubului de performanţă”, pentru studenţii Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori. Proiectul oferă studenţilor oportunitatea de a aprofunda suplimentar, la un nivel avansat, alături de lectori de prestigiu din ţară şi străinătate, subiecte esenţiale din domeniul macroeconomic şi financiar. Totodată, Clubul de performanţă îşi propune să creeze sinergii între studenţii motivaţi, oferindu-le sprijin, dar şi oportunităţi profesionale, contribuind astfel la păstrarea talentelor în ţară. Sunt încrezător că acest proiect, alături de celelalte iniţiative importante care au fost catalizate de parteneriatul BNR-ASE, vor contribui decisiv la formarea următoarelor generaţii de elită ale sectorului bancar românesc.

@ Al treilea proiect lansat pe parcursul anului universitar 2024–2025 este Practică de Excelenţă. Destinat studenţilor cu rezultate academice remarcabile, acest program le oferă oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile într-un mediu profesional de înaltă calitate. Peste 50 de studenţi s-au înscris în program, iar cei mai performanţi 20 dintre aceştia au obţinut stagii de practică în departamentele cheie ale instituţiilor de credit şi ale firmelor de consultanţă partenere. Prin acest proiect, putem construi nu doar oportunităţi academice, ci şi veritabile punţi între generaţiile actuale şi viitoare de specialişti în domeniul financiar.

@ Cel de-al patrulea proiect urmează să debuteze curând şi este adresat tuturor liceenilor interesaţi de o carieră în domeniul financiar-bancar. Liceenii cu o pregătire solidă în matematică şi informatică, dar şi cei pasionaţi de economie şi ştiinţele sociale, care îşi doresc să contribuie la dezvoltarea sectorului financiar, sunt invitaţi să se alăture acestei comunităţi de specialişti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
financiar,
economii,
educatie
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori