Craciun fericit!

Israel, veriga lipsă a securităţii energetice a Europei?

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 26 decembrie 2024 25 afişări

Israel, veriga lipsă a securităţii energetice a Europei?

Odată cu avansul ofensivei militare israeliene din Fâşia Gaza şi în pofida ameninţărilor venite din partea Hezbollah, oficialii din Israel au promovat ideea creşterii producţiei de gaze a ţării. Acum, când aprovizionarea cu gaze a unora dintre statele europenene este incertă, se conturează ideea ca Israelul să devină exportator de combustibil către Europa.

Preţurile gazelor destinate pieţelor europene sunt în creştere în condiţiile în care Europa îşi goleşte depozitele în cel mai rapid ritm de după criza de energie, Ucraina va pune capăt la sfârşitul acestui an acordului care permite tranzitul gazelor ruse pe teritoriul său spre UE, iar zvonurile spun că Qatar a ameninţat că va sista livrările de gaze naturale lichefiate către blocul comunitar dacă UE îi sancţionează companiile. În acest context, scrie Energy Intelligence, oficiali israelieni iau în considerare oportunităţi pentru aprovizionarea Europei cu gaze israeliene. La acest lucru ar ajuta îmbunătăţirea interconectivităţii energetice cu Egiptul. O astfel de posibilitate este deja prevăzută în strategia UE de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze. Tot în această direcţie, recent, Grecia şi Israel au semnat pentru prima dată un acord energetic strategic interguvernamental, considerat o fază importantă în cooperarea din zona de est a Mediteranei, notează Kathimerini. Grecia şi Israelul au dezvoltat, în cooperare cu Cipru, un front comun de acţiune în regiune privind dezvoltarea de noi zăcăminte de hidrocarburi şi rutele lor de transport către Europa, precum şi interconexiuni ale reţelelor de electricitate, pe baza acordurilor trilaterale.

Acordul, valabil iniţial pentru cinci ani, exprimă un angajament comun pentru promovarea securităţii energetice regionale, extinderea stabilităţii geopolitice şi oferirea de stimulente pentru prosperitatea economică. Ca parte a acestuia, va fi înfiinţat un grup de lucru pentru aprofundarea legăturilor şi punerea în practică a prevederilor.

Israelul şi Grecia stabilesc astfel un parteneriat puternic şi pe termen lung care reprezintă un pas mare spre realizarea Marii Interconexiuni a Mării, care va conecta reţelele din Israel şi Cipru la cea din Europa Centrală, permiţând integrarea Israelului pe piaţa europeană de energie electrică. Este un pas şi spre dezvoltarea proiectul gazoductului East Med, de export de gaze naturale din estul Mediteranei în Europa, care va contribui la eforturile de diversificare a surselor europene de importuri de energie şi a opţiunilor de export de energie ale Israelului. Această strategie ocoleşte Turcia, cu care Grecia nu este în relaţii bune. Turcia a devenit furnizor de gaz rusesc pentru UE şi ar putea deveni şi exportator, la acest lucru ajutând producţia proprie. În tot acest timp, Iranul, care are resurse mari de gaze şi petrol, se afundă într-o criză energetică, cu închideri de fabrici din cauza lipsei de gaze. Autorităţile iraniene dau vina pe sancţiunile occidentale. Specialiştii arată spre managementul defectuos şi lipsa de investiţii în extinderea exploatărilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
israel,
securitate,
sarbatori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.