Istoria nu s-a repetat: vânzările OMV Petrom au scăzut cu 20% în T1/2023, iar profitul net cu 15% pe fondul reducerii preţurilor faţă de recordurile din 2022. Decizia pentru Marea Neagră, tot mai aproape
OMV Petrom, cea mai mare companie din România, unicul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele trei luni din an cu vânzări de 9,47 miliarde de lei, cu 20% mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut, arată raportul financiar al grupului, prezentat Bursei la finalul săptămânii trecute. Profitul net al grupului a ajuns la 1,48 de miliarde de lei şi el în scădere cu 15% faţă de primele trei luni din 2022.
♦ Preţul gazului a fost cu 44% mai mic în primul trimestru al anului faţă de perioada similară a anului trecut, energia spot a fost cu 41% mai ieftină iar barilul de petrol Brent a pierdut 21% din valoare. ♦ Desigur aceste scăderi semnificative nu sunt resimţite pe deplin de consumatorul final, dar rezultatele OMV Petrom pe primul trimestru arată o contracţie faţă de creşterile istorice din 2022.
OMV Petrom, cea mai mare companie din România, unicul producător local de petrol şi gaze, a terminat primele trei luni din an cu vânzări de 9,47 miliarde de lei, cu 20% mai mici faţă de cele din perioada similară a anului trecut, arată raportul financiar al grupului, prezentat Bursei la finalul săptămânii trecute. Profitul net al grupului a ajuns la 1,48 de miliarde de lei şi el în scădere cu 15% faţă de primele trei luni din 2022.
„Rezultatele noastre pentru primul trimestru al acestui an sunt influenţate de scăderea preţurilor internaţionale pentru ţiţei şi gaze, de la nivelurile record înregistrate în 2022. În contextul unei cereri mai reduse pentru gaze, carburanţi şi electricitate din România, am avut o performanţă operaţională puternică, ce a contrabalansat parţial scăderea preturilor. Profitul net în T1/2023 a fost de aproximativ 1,5 mld. lei, cu 15% mai mic, în timp ce investiţiile s-au ridicat la aproximativ 1 mld. lei, în creştere cu 52% faţă de anul precedent“, a spus Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
Dacă în primul trimestru al anului trecut barilul Brent se tranzacţiona cu 102 dolari, anul acesta, în primele trei luni acesta a coborât la 81 de dolari. Gazul natural a avut un preţ de 55 de euro/MWh, mult sub nivelul mediu de 98 euro/MWh din T1/2022. De asemenea, preţul mediu spot al energiei electrice a coborât în perioada analizată de la o medie de 218 euro/MWh, la 129 euro/ MWh ca urmare a măsurilor de plafonare luate de stat.
Nici pe zona de cerere de produse energetice primul trimestru nu a avut o evoluţie pozitivă, în contextul în care datele OMV Petrom arată că cererea de carburanţi s-a redus cu 3%, cea de gaze naturale cu 13% iar cea de energie electrică cu 10% la nivelul întregii pieţe. „Conform estimărilor OMV Petrom, consumul naţional de gaze naturale a scăzut cu aproximativ 13% faţă de T1/22, estimat a fi cel mai mic nivel intregistrat pentru un trimestru unu în ultimele două decenii, din cauza vremii calde şi industriei care nu a reuşit să îşi revină de la nivelurile reduse din 2022“, se arată în raportul financiar trimestrial.
La nivelul întregului an, OMV Petrom crede că cererea de produse petroliere va fi totuşi peste cea din 2022, dar pe partea de consum de energie şi gaze volumele vor fi în scădere.
Pe partea de producţie de hidrocarburi (petrol şi gaze), OMV Petrom a înnregistrat o diminuare cu 4% a cantităţilor extrase în primul trimestru al anului faţă de primele trei luni din 2022.
„Producţia de hidrocarburi a scăzut cu 4,1% la 10,5 mil. bep sau 116,3 mii bep/zi (T1/22: 10,9 mil. bep sau 121,3 mii bep/zi), reflectând declinul natural din principalele zăcăminte, parţial contrabalansat de contribuţia reparaţiilor capitale la sonde şi a sondelor noi. Producţia de ţiţei şi condensat a scăzut cu 4,0%, la 5,0 mil. bbl, în principal din cauza declinului natural. Producţia de gaze naturale a scăzut cu 4,2%, la 5,4 mil. bep, fiind influenţată în principal de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep şi Lebăda Est)“, se arată în raportul trimestrial.
Pentru anul acesta însă, cea mai aşteptată decizie legată de activitatea OMV Petrom este cea privind începerea investiţiei în Marea Neagră, în blocul Neptun Deep.
„Decizia finală de investiţii pentru Neptun Deep este aşteptată la jumătatea anului 2023, dacă toate condiţiile prealabile sunt îndeplinite. Continuăm să susţinem nevoia unui mediu fiscal şi de reglementare stabil şi previzibil, care este fundamental pentru a asigura investiţii viitoare“, a mai spus Verchere.
Investiţiile au însumat 959 mil. lei în T1/23, cu 52% mai mari faţă de T1/22, din care suma de 550 mil. lei a fost direcţionată către explorare şi producţie (T1/22: 453 mil lei). Valoarea investiţiilor este estimată să crească la circa 6 mld lei, cu aproximativ 70%, cu investiţii mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse şi zero, precum şi reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro