Iulian Anghel, ZF: Oamenii mănâncă brânză cu roşii, nu mănâncă PIB. Atâta vreme cât magazinul de haine la mâna a doua de lângă mine e plin de clienţi, eu nu cred în PIB-ul ăsta
Creşterea PIB trebuia să se vadă la Spitalul Pantelimon. Nu s-a văzut. 17 oameni au murit în secţia ATI în doar trei zile. Am fost într-o secţie ATI, cândva. Puţini scapă de acolo. Dar atâţia oameni morţi, într-un timp atât de scurt, e înfricoşător.
Economia creşte, nimeni nu pune la îndoială că statisticile nu ar fi corecte. Dar o judecată, dincolo de statisticile INS, ar trebui să arate altfel: unde se duc banii din creşterea PIB şi, evident, a veniturilor bugetului?
PIB-ul creşte, dar unde este el? Salariile cresc, spune INS, dar unde sunt ele?
De la metroul din Piaţa Obor, unde cobor, sunt până acasă cam 400-500 de metri. Pe distanţa asta mică sunt trei magazine care vând haine la mâna a doua. Câtă vreme am fost elev şi student, m-am îmbrăcat de la astfel de magazine. Nu aveam bani. Anii au trecut, nu am bani pentru îmbrăcăminte de la Prada, dar pot să-mi schimb hainele de primăvară de la un magazin cu preţuri decente.
Trec aproape zilnic pe bulevardul Mihail Bravu şi mă uit prin vitrine că aşa se uită omul. Magazine „second-hand”, pline. Am văzut astfel de magazine şi la Bruxelles şi la Paris. Nu sunt ceva nelalocul lor. Cineva vinde, altcineva cumpără. Dar una este să-ţi ei o maşină la mâna a doua cu 10.000 de euro şi alta e să-ţi cumperi un tricou la mâna a doua cu cinci lei.
Şi atunci, unde este PIB-ul?
INS spune că salariile au crescut cu 14% faţă de anul trecut şi că în termeni reali (salarii minus inflaţia) sunt mai mari cu aproape şapte la sută faţă de anul trecut. Păi, dacă salariul mediu net pe economie este aproape de 1.000 de euro, cum zice INS, de ce magazinele second-hand sunt pline? Am văzut la Bruxelles haine scoase la vânzare cu un euro, în plină stradă. Cine nu are bani dă un euro şi-şi ia o bluză sau un tricou. Dar sunt puţini, este un business marginal. Pe strada mea, magazinele care vând haine la mâna a doua sunt pline. Şi atunci, unde-i PIB-ul şi salariul mediu de aproape 1.000 de euro?
Unde a fost „PIB- ul“ la Spitalul Pantelimon unde au murit 17 oameni în doar trei zile? Unde a fost PIB-ul când 90% din elevii din Bucureşti şi Timiş (mândriile ţării) au luat sub nota şapte la simularea examenului de evaluare naţională?
Unde se duce PIB-ul, la urma urmei? Pai, dacă nu se duce în sănătate, dacă nu se duce în educaţie, dacă nu se duce în cultură, atunci unde se duce? În apărare? Vedem că nu. În cercetare – 0,3% din PIB? Nici vorbă.
România nu va fi niciodată o ţară bogată atâta vreme cât magazinele care vând haine la mâna a doua, pe bulevardul Mihai Bravu, vor fi pline când în vitrine vor fi afişate anunţuri „am adus marfa noua din Germania”.
Nu vă întristaţi dacă conduceţi o Dacia. Dacă vedeţi un BMW lângă dvs, ei bine, trebuie să ştiţi că 90% din aceste maşini au costat mai puţin decât maşina dvs, pentru că nemţii au prostul obicei să-şi schimbe maşinile cam o dată la cinci ani. Iar pe la noi sunt destui fuduli care să le cumpere.
iulian.anghel@zf.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro