Jobul din România unde se câştigă 8.700 lei net pe lună şi nu se găsesc destui candidaţi

Autor: Cristina Bellu Postat la 10 septembrie 2021 507 afişări

Jobul din România unde se câştigă 8.700 lei net pe lună şi nu se găsesc destui candidaţi

Salariul mediu net a fost de 3.545 lei în luna iulie, în creştere faţă de luna precedentă cu 4 lei (plus 0,1%) şi cu 5,1% faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai mari valori înregistrându-se  în continuare în industria IT, de 8.709 lei, iar cele mai mici în sectorul hoteluri şi restaurante (1.914 lei), arată datele publicate vineri de INS.

Indicele câştigului salarial real a fost 100,1% pentru luna iulie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi de 99,1% faţă de iunie 2021.

Câştigul salarial mediu brut a fost 5.780 lei, cu doar 1 leu mai mare faţă de luna iunie 2021.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,2%, cu 2 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iunie 2021.­

(Sursa:INS)

În luna iulie 2021, în majoritatea activităţilor economiei, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectoarele extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 21,7%, în transporturi aeriene, intermedieri financiare, fabricarea altor mijloace de transport şi  extracţia minereurilor metalifere, cu majorări cuprinse între 8,0% şi 13,0% .

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna iunie 2021 au fost cauzate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în activităţile de editare, minus 13,6% şi în sectoarele fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, unde scăderile s-au situat între 8,0% şi 12,5%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Salariul mediu net,
mediu,
crestere,
salariu,
hoteluri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.