Karoly Borbely, Hidroelectrica: Trebuie să continuăm cu o oferă secundară de vânzare de acţiuni. Cu încă 10-15% putem crea o emoţie foarte mare în piaţă

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 12 iulie 2024 23 afişări

Karoly Borbely, Hidroelectrica: Trebuie să continuăm cu o oferă secundară de vânzare de acţiuni. Cu încă 10-15% putem crea o emoţie foarte mare în piaţă

Karoly Borbely, CEO al companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare emitent român listat la Bursa locală, spune că societatea pe care o conduce şi piaţa de capital ar putea beneficia de o potenţială reducere a participaţiei deţinute de statul român, acesta fiind acţionar cu 80% din totalul titlurilor H2O.

„Trebuie să continuăm cu un SPO (ofertă secundară de vânzare -n.r.), adică să mai vină statul să vândă câteva părţi. 80% (din capitalul social – n.r.) este suficient să îşi păstreze controlul. Cu un 10-15% anul viitor am putea să creăm o emoţie foarte mare pe piaţă”, spune CEO-ul, prezent la evenimentul care a marcat un an de la listarea Hidroelectrica la BVB.

Compania a debutat pe piaţa de capital pe 12 iulie 2023, după ce acţionarul minoritar Fondul Proprietatea şi-a vândut integral participaţia de 20% din capitalul social, într-una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale (IPO) la nivel global de anul trecut, în valoare de 9,3 miliarde de lei.

„Eu conduc o echipă executivă şi spun ce mi-aş dori de la viitor. Acţionarul (majoritar – n.r.) este Ministerul Energiei, dar ştiu că o poveste de succes trebuie continuată şi dezvoltarea companiei trebuie susţinută prin acest SPO. Mai devreme sau mai târziu, va veni. Eu mi-aş dori să fie la anul.”

Peste 5 miliarde de lei s-au tranzacţionat cu acţiuni H2O în ultimul an, adică 42 de milioane de titluri. Spre comparaţie, în oferta de listare au fost vândute 90 de milioane de acţiuni, ceea ce înseamnă că, de la listarea încoace, s-au tranzacţionat echivalentul a 50% din ofertă.

„Aş încuraja şi celelalte companii. Sunt ferm convins că, dacă ar fi făcut listări din timp, rezultatele ar fi fost astăzi altele pentru unele companii (...) Toată lumea, de la Londra la New York, vorbeşte despre România, despre Hidroelectrica şi Bursa de Valori Bucureşti”, adaugă Karoly Borbely.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.