Laura Mihai, director executiv CEC Bank: Creşterea economică ar trebui să fie un stimul pentru apetitul la risc şi să stimuleze creditarea şi investiţiile, dar dobânzile şi contextul regional limitează acest comportament.

Autor: Roxana Rosu Postat la 24 iunie 2024 52 afişări

Laura Mihai, director executiv CEC Bank: Creşterea economică ar trebui să fie un stimul pentru apetitul la risc şi să stimuleze creditarea şi investiţiile, dar dobânzile şi contextul regional limitează acest comportament.

Creşterea economică din ultima perioadă ar trebui să fie un stimul pentru apetitul la risc al consumatorilor şi să stimuleze creditarea şi investiţiile, dar dobânzile şi contextul regional limitează acest comportament, este de părere Laura Mihai, director executiv CEC Bank.

„Începutul de an a fost timid pe zona de creditare, aproximativ la jumătate faţă de 2023, pe segmentul corporate. Poate se vede o creştere uşoară în aprilie, un avans pe componenta de valută. Dar sesizăm prudenţă la antreprenori pe zona proiectelor investiţionale de anvergură”, a comentat ea în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2024.

În plus, programele guvernamentale, precum IMM Invest, vin la pachet cu o serie de facilităţi, prin care companiile se pot finanţa la costuri mai mici, ceea ce impactează nevoia de credite. În acelaşi timp, pe finanţările din fonduri europene există şi componenta de grant, care generează o reducere semnificativă a pragului de break-even pentru companii.

Anul trecut, CEC Bank a acordat clienţilor persoane fizice şi persoane juridice credite noi în valoare totală de 10,5 miliarde lei, respectiv 58.412 credite, din care 48.848 sunt împrumuturi către persoane fizice. Portofoliul de credite în sold, aferent clientelei nebancare, era la finele anului trecut mai mare cu 8%, potrivit raportului financiar auditat.

Chiar dacă 2024 vine cu o serie de aşteptări şi întrebări pentru companii şi persoane fizice cu privire la eventualele schimbări fiscale din 2025, există domenii unde se vede dinamism în cererea de credite, susţinute şi de marile proiecte de infrastructură.

„Eu consider că sunt nişte industrii vedetă la solicitarea creditelor. Construcţiile, un domeniu pe care companiile au o problemă cu garanţiile. Cu cât proiectul e mai mare cu atât disponibilitatea antreprenorului de a face aceste garanţii e mai mică. Apoi industria agroalimentară, care a generat anul trecut şi va genera şi în 2024 cerere de credite. Apoi sectorul energetic. O să nominalizez şi sectorul de real estate, unde cererea de credite ipotecare a fost temperată anul trecut”, a precizat Laura Mihai.

Grupul CEC Bank a obţinut în 2023 un profit net de 540 milioane lei, în creştere cu 27% faţă de cel realizat în anul 2022, în condiţiile în care Banca a raportat un profit net de 515 milioane lei, în creştere cu 21%.

În ceea ce priveşte piaţa locală în general, directorul executiv CEC Bank spune că are încredere în segmentul antreprenorial, în condiţiile în care mediul de business s-a confruntat în urmă cu puţini ani cu o explozie a costurilor cu utilităţile iar companiile româneşti au gestionat foarte bine criza.

”Găsim căile ca să gestionăm problemele. De aceea este importantă rentabilitatea companiei. Aşa dovedeşte că poate susţine toate fluctuaţiile care o pot afecta. Rentabilitatea unei companii este un element de bază. Noi ne uităm cu mare atenţie când finanţăm o afacere. Rentabilitatea nu vine doar din volume. Trebuie să găseşti căile potrivite şi diversificarea pentru a avea plus valoare”.

Laura Mihai spune că activul în sine nu convinge neapărat banca să acorde un credit, important este ca el să poată genera venituri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cec,
cec bank,
creditare,
director

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.