Laurenţiu Duică, Colliers: În următorii trei ani ajungem la 8 milioane de metri pătraţi de centre logistice

Autor: Bogdan Alecu Postat la 31 octombrie 2019 134 afişări

Stocul industrial modern din România a depăşit 4 mil. mp în primul semestru din 2019 odată cu livrarea a 240.000 mp, iar până la sfârşitul anului 2020 urmează a fi livraţi încă aproape un milion de metri pătraţi.

Laurenţiu Duică, Colliers: În următorii trei ani ajungem la 8 milioane de metri pătraţi de centre logistice

Stocul industrial modern din România a depăşit 4 mil. mp în primul semestru din 2019 odată cu livrarea a 240.000 mp, iar până la sfârşitul anului  2020 urmează a fi livraţi încă aproape un milion de metri pătraţi.

Din stocul modern total de 4 mil. mp de spaţii in­dustriale, o suprafaţă totală de 55% se află în oraşele re­gio­nale. Bucureştiul deţine restul de 45%, rămânând astfel, cu aproape jumătate din totalul stocului, cea mai dorită zo­nă din România de către dezvoltatorii de spaţii industriale.

În următorii trei ani stocul de spaţii logistice şi industriale se va dubla pe piaţa locală, în condiţiile în care sunt tot mai mulţi dezvoltatori care anunţă planuri de expansiune.

„În următorii trei ani ajungem la 7-8 milioane de metri pă­traţi, după ce anul viitor vom trece de 5 mil. mp. Dez­volta­rea va fi puternic susţinută de retailerii online. Pe mă­sură ce transportul va deveni tot mai scump, mulţi nu vor mai dori să livreze din Cehia şi Germania, mai ales în contextul în care şi clienţii vor o livrare cât mai rapidă, nu una care să dureze o săptămână“, a spus Laurenţiu Duică, director al departamentului industrial Colliers Interna­tio­nal. El a subliniat că pentru a menţine ritmul de creştere Româ­nia trebuie să mizeze şi pe producţie şi să faciliteze im­portul de forţă de muncă. „În Polonia există deja două mi­lioane de ucraineni care muncesc, în timp ce noi nu îi atra­gem nici pe românii din Basarabia de Nord. Acum cine vrea să recruteze din afara UE trebuie să aştepte o proce­dură care durează şi trei luni“, a spus Laurenţiu Duică.

În primele şase luni ale anului au fost livrate spaţii noi cu o suprafaţă de 200.000 de metri pătraţi, livrările din Bucureşti având o pondere de 57% din total (115.000 mp). În ceea ce priveşte a doua parte a anului, sunt aşteptate noi proiecte care însumează aproximativ 300.000 de metri pătraţi, dezvoltatorii de spaţii logistice şi industriale menţinând astfel acelaşi ritm puternic de expansiune.

„Este foarte mare interes pe industrial în România în acest moment. Dacă până acum nu vedeam noi intrări de­oare­ce multora le era teamă de marii proprietari, CTP şi WDP, fiecare cu circa un milion de metri pătraţi de depo­zite, acum tot mai mulţi analizează intrarea în România. În plus, vedem jucători locali care investesc mult precum Global­worth şi Element Industrial“, a spus Laurenţiu Duică.

Pe de altă parte, lipsa autostrăzilor peste Carpaţi deja a îm­părţit ţara în două, în condiţiile în care cele mai mari noi investiţii sunt atrase cu precădere de Transilvania, în timp ce lipsa unei autostrăzi care să treacă munţii face aproape imposibilă venirea unor investiţii concentrate pe export la sud sau est de munţi.

„Viitorul României depinde în acest moment de autostrăzile care trec munţii, altfel devenim două Românii distincte. Deja prezenţa autostrăzii 1 între Nădlac şi Sibiu, chiar şi cu acea porţiune întreruptă, permite livrarea «just in time»  şi «just in seconds» pentru industria auto. La sud însă există o problemă, o problemă foarte mare pentru por­tul Constanţa, unde activitatea este concentrată pe exportul de lemne şi cereale şi tot mai puţine containere, în timp ce por­tul Hamburg este supraaglomerat“, a spus Laurenţiu Duică.

CTP, cel mai mare dezvoltator şi administrator de par­curi industriale şi logistice din România şi Europa Centrală şi de Est, are în plan realizarea mai multor achiziţii în pro­ximitatea Bucureştiului, atât de parcuri logistice, cât şi de terenuri.

La începutul lunii iulie, CTP a achiziţionat parcul lo­gistic A1 Bucharest Park din proximitatea CTPark Bucha­rest West de la km 23 de pe A1 Bucureşti - Ploieşti, în urma unei tranzacţii în valoare de aproximativ 40 milioane euro. Printre cele mai mari companii care îşi desfăşoară activitatea în Bucharest West sunt: Ekol Logistics, Quehenberger Logistics, Geodis, Gefco, NOD (Network One Distribution).

CTP deţine în România un portofoliu semnificativ de parcuri industriale de clasă A, inclusiv în Bucureşti, Arad, Cluj, Timişoara, precum şi în alte puncte cheie din ţară, însumând o suprafaţă construită ce depăşeşte 1 milion de metri pătraţi. Dezvoltatorul a investit aproximativ 500 de milioane de euro în România, de la intrarea sa pe piaţă, şi are în vedere să-şi continue planul de dezvoltare.

„CTP va ajunge la 1,2 milioane de metri pătraţi în România, Prologis a plecat când nu trebuia prin vânzarea parcului de lângă Bucureşti către CTP în a doua parte a anului 2015 într-o tranzacţie estimată la peste 30 mil. euro.

În luna mai a acestui an Globalworth a bătut palma cu Sorin Preda de la Global Vision pentru a dezvolta împreună un proiect logistic în Chitila. În vara acestui an tot Globalworth a cumpărat jumătate din proiectul Black Sea Vision din Constanţa de la Global Vision. Cu cele două noi proiecte, Globalworth va deveni al doilea cel mai mare proprietar de spaţii industriale şi logistice din România, după CTP, depăşind WDP.

Globalworth va investi alături de Global Vision 35,5 mil. euro în viitorul proiect Global Logistics Chitila din partea de nord-vest a Capitalei. Acesta va avea o suprafaţă de aproximativ 77.000 de metri pătraţi. Recent, Globalworth a finalizat şi prima fază a extinderii proiectului său logistic din Timişoara, proiect gestionat de Global Vision. Odată cu noul proiect, Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România şi Polonia, vine pe piaţă cu brandul Global Logistics, care va îngloba toate proprietăţile sale logistice.

Global Logistics Chitila este un proiect logistic de tip „last mile“, care va fi construit pe un teren de peste 136.000 de metri pătraţi. Dezvoltarea se va realiza în mai multe faze, primii 20.000 mp de spaţii logistice fiind programaţi pentru livrare în primul semestru al anului viitor.

„Până la finalul anului vom ajunge la circa 4,4 - 4,5 milioane de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, luând în calcul şi dezvoltatorii regionali. Acum trebuie să atragem unităţi de producţie şi asamblare“, a conchis Laurenţiu Duică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.