Cel mai nou proiect depus de PNL în procedură de urgenţă: Categoria de persoane care nu se vor mai putea pensiona anticipat
Senatorul PNL Alina Gorghiu a depus, în procedură de urgenţă la Camera Deputaţilor, un proiect de lege care prevede amânarea până la 1 ianuarie 2021 a intrării în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. Termenul în prezent este 2020.
„Ieri (miercuri - n.r.), PNL a înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor o propunere legislativă care vizează prorogarea termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor. O normă care nu este oportună acum, aşa cum a constatat şi Comisia de la Veneţia. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap. Realitatea nu poate fi negată: volum mare de dosare, deficit de magistraţi. Iar de aici, lanţul slăbiciunilor devine tot mai lung: termene peste termene, decizii amânate, cauze care nu sunt soluţionate într-un termen rezonabil...”, a scris Alina Gorghiu, joi, pe Facebook.
Liberalul a adăugat că „Tabloul nu este unul care să atragă aplauze. Tocmai de aceea, soluţia este una singură: amânarea termenului de intrare în vigoare pentru 1 ianuarie 2021”.
„Articolul V din Ordonanţa de urgenţă a Guvernuuli nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, publicată în Monitorul Oficial nr.
874 din 16 octombrie 2018, se modifică şi va avea următorul cuprins: „Prevederile art. I pct. 142 din Legea nr. 242/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, cu referire la art. 82 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”, arată proiectul de lege depus la Parlament.
Potrivit expunerii de motive, trebuie ţinut cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, iar proiectul îşi propune să facă acest lucru.
„Efectul acestor prevederi legale, în contextul resurselor umane existente la nivelul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, a fost expus şi în Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia. Această urmă a arătat că noua schemă de pensionare anticipată pentru judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţi e şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi pentru personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, permite pensionarea chiar şi între 20-25 de ani vechime, recomandându-se renunţarea la schema de pensionare anticipată dacă nu poate fi certificat faptul că aceasta nu va avea niciun impact negativ asupra funcţionării instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor”, arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.
Prin urmare, „pentru a reduce impactul cumulat al acestor prevederi asupra eficienţei sistemului judiciar, se impune amânarea aplicării acestui sistem de pensionare anticipată, reglementat la art. 82 alin. (3) din lege”, potrivit sursei citate.
Senatorul PNL precizează că termenul prevăzut în prezent în OUG 92/2018 este unul nerezonabil, şi anume intrarea în vigoare până la 1 ianuarie 2020.
„Prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018, pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, s-a prorogat termenul de intrare în vigoare a dispoziţiilor precizate mai sus până la 1 ianuarie 2020, termen nerezonabil pentru a determina efectele pe care norma le-ar produce asupra bunei funcţionrăi a autorităţii judecătoreşti. Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea termenului de intrare în vigoare a dispoziţiilor menţionate, pentru a ţine cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, dar şi de situaţia de fapt existentă în cadrul autorităţii judecătoreşti, referitoare la numărul insuficient de magistraţi”, conchide sursa menţionată.
Iniţiativa legislativă a Alinei Gorghiu este susţintă de alţi 44 de liberali.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro