Le iubim la fel de mult
Belgienii de la Dexia au deschis doua "fronturi de lucru" in Romania: BCR si CEC. Noul CEO al grupului explica, in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin, de ce.
Belgienii de la Dexia au deschis doua "fronturi de lucru" in Romania: BCR si CEC. Noul CEO al grupului explica, in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin, de ce.
BUSINESS Magazin: Doua banci scoase la privatizare, doua scrisori de interes din partea Dexia. Este Romania interesanta?
AXEL MILLER: Ne uitam catre Romania de ceva vreme... Un an-doi am incercat sa cunoastem Romania mai bine, sa intelegem cat mai bine aceasta tara si sa vedem daca suntem interesati sa venim aici. Acum sunt cateva elemente care inclina balanta in a ne face sa credem ca vrem sa fim prezenti in Romania. Vedem o tara cu aproximativ 22 de milioane de locuitori si o tara ai carei indicatori merg in aceeasi directie - cea buna. Dar vedem si o tara care are nevoi importante in materie de infrastructura, ce vor trebui finantate de catre autoritatile publice, probabil in parteneriat cu sectorul privat. Sunt o multime de lucruri care trebuie facute in materie de infrastructura - drumuri, poduri, multe lucruri legate de partea de mediu, apa, energie - si toate acestea in contextul aderarii la Uniunea Europeana in urmatorii ani.
Inteleg ca finantarea sectorului public este unul dintre domeniile "forte" in activitatea grupului....
Dexia are acum o capitalizare de piata de aproape 21 miliarde de euro, este una dintre primele 20 de banci ca marime din zona euro si exista de aproape 150 de ani. In trecut eram o banca prezenta in Belgia si in Franta, care avea ca scop principal finantarea autoritatilor locale, a municipalitatilor, a provinciilor - acesta este business-ul in care activam de mult timp. Dupa al doilea razboi mondial ne-am dezvoltat, devenind o banca universala - am investit in piata de retail, piata de corporate.
Va concentrati pe anumite piete?
Suntem acum prezenti in 24 de tari din intreaga lume. Ne-am dezvoltat si in afara celor doua piete de origine, Franta si Belgia, avem o pozitie buna in Spania, Italia, pe cateva piete din Europa Centrala si de Est. In afara Europei, o pozitie interesanta detinem si in SUA. Strategia globala a Dexia este ca pornind de la pietele mature sa se extinda si in alte zone - pana de curand in Europa de Vest, si de cativa ani si catre zona central si est-europeana.
Ati inceput sa intrati Europa Centrala si de Est. In ce alte tari din Europa Centrala si de Est mai sunteti prezenti?
AXEL MILLER: De cativa ani suntem prezenti in Slovacia, am cumparat acum 5-6 ani o banca axata in principal pe finantarea municipalitatilor si a sectorului corporate, dar care isi dezvolta si o activitate de retail. Am intrat si in Polonia, unde vrem sa ne adresam sectorului public, ne cream de asemenea o pozitie in Bulgaria tot pentru finantarea sectorului public. De cativa ani, incercam sa finantam nevoile publice in toata regiunea, fara a avea neaparat o prezenta acolo. Ne uitam de asemenea si la alte posibilitati de dezvoltare in regiune: Bulgaria, sa vedem cum ne putem extinde prezenta acolo; Turcia este de asemenea o tara interesanta.
Revenind la cazul celor doua privatizari, care dintre banci este mai apropiata de profilul grupului Dexia?
Interesul nostru este pentru Romania, nu neaparat pentru o banca sau alta. BCR si CEC sunt doua banci foarte diferite, si fiecare are parti bune si parti mai putin bune.... Este un pic cam devreme sa spunem care ni se potriveste mai bine, abia acum ne uitam la cele doua banci. In acest moment stim doar ca sunt doua banci extrem de diferite, si va trebui sa implementam modele diferite de afaceri pentru fiecare dintre ele.
Nu cunoasteti bancile, dar trebuie sa stiti bine ce va doriti...
Sa spun altfel...sunt tatal a patru copii, si ii iubesc pe toti, desi sunt foarte diferiti unul de celalalt...Cam la fel stau lucrurile si cu cele doua banci. Sunt foarte diferite, dar le "iubim" pe amandoua. Si la un moment dat, in functie de ce vom afla in urma procesului de analiza al celor doua, vom vedea ce vom decide.
Nu vad, in acest moment, nici un motiv pentru care am prefera-o pe una sau pe cealalta. Acum le consider pe fiecare dintre ele puncte de intrare foarte valide pentru a intra pe piata romaneasca.
...dar nu au existat pana acum astfel de "puncte valide de intrare"?
Asa cum am spus, ne uitam la piata romaneasca de un an jumatate-doi. Si, ca sa fiu sincer, de anul trecut s-au schimbat multe in Romania. Nu doar conditiile macroeconomice, nu doar situatia politica, dar a avut loc si o dezvoltare a pietei bancare romanesti, Banca Comerciala Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni sunt si ele foarte diferite de ceea ce erau anul trecut
Si daca nu veti cumpara in final, nici una...? Ramaneti interesati de Romania si in aceasta situatie?
Vom traversa podul abia in clipa in care ajungem acolo...
Ati mai participat si la alte procese de privatizare in aceasta parte a Europei?
Nu de curand...
Care este valoarea bugetului pe care l-ati alocat pentru piata romaneasca?
Sa spunem ca nu am venit aici doar ca turisti... Suntem aici pentru ca vrem cu adevarat si suntem pregatiti sa punem pe masa oferta necesara.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro