Liderii de afaceri din România, nişte narcisişti sau expiraţi preocupaţi mai degrabă de profilul de LinkedIn şi de imaginea din presă decât de o industrie de prelucrare puternică. Jean Valvis, Dana Ciriperu, cu o astfel de comunitate România nu va deveni o forţă la nivel mondial

Autor: Dragos Damian Postat la 05 august 2022 244 afişări

Liderii de afaceri din România, nişte narcisişti sau expiraţi preocupaţi mai degrabă de profilul de LinkedIn şi de imaginea din presă decât de o industrie de prelucrare puternică. Jean Valvis, Dana Ciriperu, cu o astfel de comunitate România nu va deveni o forţă la nivel mondial

Motto: “Daca ne unim cu totii, toti competitorii din industria apelor minerale, Romania devine o forta la nivel mondial” (Jean Valvis)

De fapt noi nu avem o comunitate puternica a liderilor de afaceri. Fiecare domeniu economic este sectionat in zeci de coalitii, asociatii, patronate, institute, incapabile sa traseze prioritati si strategii si sa-si asume executia lor. Si in general despre ce comunitate vorbim? La un deficit al balantei comerciale care probabil va sari de 35 miliarde Euro anul asta (ce-i drept, multumim inflatiei…) singura comunitate care prospera este cea a importatorilor, care nu are ca obiectiv sa faca Romania puternica la nivel mondial. O va face probabil si mai permeabila importurilor, pe buna dreptate, nu ai pentru ce-i condamna.

Dupa ce a disparut Constantin Stroe nu a mai aparut un alt lider care sa fi reusit sa catalizeze un intreg sector economic de prelucrare pentru a-l scoate in fata si a-l transforma intr-o valoare nationala. Cred ca pana si guvernantii au nevoie de cineva sa le dea sugestii despre ce este de facut pentru a consolida industria de prelucrare, un sector sau o ramura macar, indiferent de capital. Situatia este atat de complicata incat cel mai mare partid a pus pe masa inclusiv sustinerea pentru Presedintia Romaniei, poate-poate o fi vreun lider de business care sa intoarca din drum tara.

Trist, si nu este ultima tristete din opinia de aici: in anul record in ceea ce priveste disponibilitatea de finantari nerambursabile pentru economie - peste 12,5 miliarde lei conform analizei REI – tot lantul de aprovizionare va veni de la producatorii din import, pentru ca Romania practic nu mai fabrica nimic de genul masini pentru procese industriale, sisteme pentru fluxuri tehnologice, echipamente soft si hard, infrastructura pentru energie, etc. O sa importam tot, cu tot cu inflatie.

Care au fost prioritatile comunitatii de afaceri in ultimii ani? Nu reformarea sistemului de invatamant sau al celui sanitar – revin la cele doua, mai jos – a infrastructurii sau administratiei publice  supraponderale. Nu. A facut lobby pe langa prietenii ei, politicienii, pe smecherii gen facilitati fiscale in sectoare care n-au facut Romania mai competitiva; a pus umarul la propasirea muncii la negru, evaziunii fiscale si amnistiilor sectoriale pana la niveluri de zeci de miliarde anual; si desigur, a dus la perfectiune smecheriile evazioniste din contractele part-time, PFA-uri sau microintreprinderi.

Prosti sunt doar angajatorii care au operat prin contracte de munca…..

Sistemul de invatamant si cel sanitar, cele doua motive pentru care pleaca romanii din tara….

Certurile pe noua lege a invatamantului se refera la cum sa acoperim mai eficient impostura si sa intarim oligarhii care controleaza invatamantul de ani de zile, in loc ca dezbaterea sa propuna o mai buna conectare a invatamantului la cererea din piata muncii.

Sistemul sanitar. Doar ce a aparut CIA World Fact Book 2022-2023, o oglinda a sanatatii din Romania. Mistificatorii politici spun ca avem o problema demografica, cand este clar una de sistem sanitar: suntem pe locul 2 in lume la rata mortalitatii, romanii mor cu zile intr-un sistem sanitar care in 2021 a avut aproape de doua ori mai multi bani decat in 2017. Oligarhii care controleaza sanatatea si-i risipesc banii vor spune ca este vina lui Ceausescu, Covid sau Putin.

Greu de crezut, Jean Valvis, Dana Ciriperu, ca Romania poate deveni o forta la nivel mondial cand cea mai cautata si bine platita meserie este cea de demolator (8.000 lei net, 13.700 lei brut, daca nu e la negru), dam jos fabrici si le inlocuim cu mall-urii, blocuri si birouri

Mai sunt vreo cativa care vor sa faca Romania o forta la nivel mondial, dar se lovesc de o guvernare care, atunci cand UE ii spune “Sari!”, isi ia avant si intreaba “Cat de sus?”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.