Liderii politici şi pieţele financiare au intrat în alertă după ce americanii l-au omorât pe generalul iranian Qassem Soleimani: Petrolul, aurul şi argintul cresc, bursele scad, iar Iranul promite să se răzbune

Autor: Alex Ciutacu Postat la 03 ianuarie 2020 154 afişări

Liderii politici şi pieţele financiare au intrat în alertă după ce americanii l-au omorât pe generalul iranian Qassem Soleimani: Petrolul, aurul şi argintul cresc, bursele scad, iar Iranul promite să se răzbune

Uciderea lui Qassem Soleimani, şeful Forţei de elită Quds din Iran, de către americani, a declanşat o stare de alertă la nivel politic şi pe pieţele financiare, în contextul în care preşedintele de la Teheran, Hassan Rouhani, promite răzbunare pentru asasinat.

Pieţele au reacţionat imediat, aşa-numitele active „sigure” – aur, argint – înregistrând creşteri vineri, în timp ce preţul petrolului a sărit spre 70 de dolari, iar analiştii cred că va continua să crească pe parcursul zilei. Bursele au început să înregistreze scăderi la începutul anului, pe fondul situaţiei tensionate.

Bursele europene au început să scadă

Bursele europene înregistrează scăderi uşoare vineri, după s-au apropiat de maxim record, după atacul în care americanii l-au ucis pe Qassem Soleimani. Indicele STOXX 600 a înregistrat o scădere de 0,8% în prima parte a zilei, iar majoritatea burselor înregistrează scăderi.

Indicele european pentru sectorul de turism .SXTP a scăzut cu 1,8% în prima parte a zilei, condus de scăderi operatorilor aerieni – care suferă din cauza preţului petrolului care a înregistrat creşteri de aproape 3%.

Vineri la ora 12.15, acţiunile Lufthansa înregistrau o scădere de aproape 7%, cele ale Air France scădeau cu 7,5%, iar acţiunile EasyJet înregistrau o scădere de peste 3%.

Preţul petrolului creşte iar analiştii spun că va continua să crească

Potrivit CNBC, preţul petrolului a crescut cu peste 3% în prima parte a zilei. Petrolul Brent s-a scumpit cu 3%, până la 68,25 dolari per baril, în timp ce petrolul crud a crescut cu 2,86% până la 62,93 dolari per baril.  

Pe lângă bursele europene, şi bursele americane par a fi afectate ca urmare a acestor evoluţii, astfel încât indicele Dow Jones ar putea deschide şedinţa de tranzacţionare de vineri cu o scădere de 200 de puncte.

Petrolul ar putea ajunge la 80 de dolari per baril dacă tensiunile geopolitice care escaladează vor afecta distribuţa de petrol din Orientul Mijlociu, consideră analiştii grupului de consultanţî Eurasia Group, citaţi de CNBC.

Aurul şi argintul cresc

În contextul tensiunilor geopolitice şi al incertitudinii din Orientul Mijlociu, unii investitori se refugiază în aşa-numitele active „sigure”, precum aurul şi argintul.

Aurul a crescut cu 0,9% la maximul ultimelor patru luni vineri dimineaţă după ce americanii l-au ucis pe unul dintre cei mai puternici generali iranieni, potrivit Bloomberg.

Vineri la ora 12.30, preţul aurului era în creştere cu 1,49%, potrivit GoldPrice. În acealaşi timp, argintul înregistrează o creştere de 1%.

Preşedintele Iranului spune că îl vor răzbuna

Preşedintele de la Teheran, Hassan Rouhani, afirmă că "Iranul şi alte ţări din regiune dornice de libertate îl vor răzbuna" pe Qassem Soleimani, liderul Forţelor Quds, ucis într-un atac aerian american, relatează site-ul agenţiei Reuters. 

"Martiriul lui Soleimani va face Iranul şi mai hotărât să reziste expansionismului Americii şi să apere valorile noastre islamice", a declarat Rouhani.

"Fără niciun dubiu, Iranul şi alte ţări din regiune dornice de libertate îl vor răzbuna", a ameninţat liderul de la Teheran.

Ayatollahul Ali Khamenei liderul suprem al Iranului ameninţă SUA

Ayatollahul Ali Khamenei liderul suprem al Iranului, a ameninţat vineri că asasinarea liderului Forţelor Quds, generalul Qassem Soleimani, va dubla motivaţia rezistenţei împotriva Statelor Unite şi Israelului, relatează site-ul agenţiei Reuters, citând televiziunea iraniană de stat.

"Toţi duşmanii ar trebui să ştie că jihadul rezistenţei va continua cu o motivaţie dublată şi că o victorie certă îi aşteaptă pe luptători angrenaţi în războiul sfânt", a afirmat Khamenei într-un discurs la televiziunea.

Liderul iranian a cerut declararea a trei zile de doliu naţional în legătură cu asasinarea lui Soleimani.

Regimul din Iran se referă adesea la ţările şi forţele opuse Israelului şi Statelor Unite ca front de "rezistenţă".

Ministrul de Externe condamnă asasinatul

Ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat vineri asasinarea liderului Forţelor Quds, generalul iranian Qassem Soleimani, afirmând că această acţiune reprezintă "o escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă", relatează site-ul agenţiei Reuters.

"SUA poartă răspunderea pentru toate consecinţele aventurismului său neprincipial", a afirmat şeful diplomaţiei iraniene într-o postare pe Twitter.

Uciderea lui Qassem Soleimani

Qassem Soleimani, şeful Forţei de elită Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul.

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Soleimani, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite şi duşmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită şi Israel, s-au străduit să-l ţină sub control.

El a supravieţuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agenţiile occidentale, israeliene şi arabe în ultimele două decenii.

Forţa Quds este o unitate în Iran lui Gărzile Revoluţionare (IRGC) îndreptate pentru a desfăşura activităţi de război şi de informaţii neconvenţionale şi este responsabilă pentru operaţiunile internaţionale. Forţa Quds sprijină actorii non-statali în multe ţări, inclusiv Hezbollah în Lliban, Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian în Fâşia Gaza şi Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen şi miliţiilor şiite din Irak, Siria şi Afganistan.

Analiştii nu cunosc dimensiunea exactă a Quds, dar estimează ca ar avea 10.000-20.000 de membri. Forţa Quds raportează direct liderului suprem al Iranului , ayatollahul Ali Khamenei.

Americanii spun că irakienii dansează pe străzi

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, a postat pe Twitter o înregistrare despre care susţine că prezintă populaţia din Irak celebrând pe străzi uciderea lui Qassem Soleimani, liderul Forţelor Quds, relatează site-ul postului Fox News.

"Irakienii - irakienii - dansează pe străzi pentru libertate; recunoscători că generalul Soleimani nu mai este", afirmă Pompeo în mesajul care însoţeşte înregistrarea video ce prezintă mai mulţi oameni fluturând steaguri irakiene.

Momentan nu este clar când şi unde a fost făcută înregistrarea prezentată de oficialul american.

Soleimani, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate. De asemenea, a contribuit în mod semnificativ la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu.

Ambasada SUA din Irak le recomandă cetăţenilor americani să părăsească „imediat” ţara

Ambasada SUA de la Bagdad a recomandat cetăţenilor americani să să părăsească "imediat" Irakul, în contextul în care regimul de la Teheran a promis că va răzbuna asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, liderul Forţelor Quds, relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Din cauza tensiunii crescute din Irak şi din regiune, Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să ţină cont de atenţionarea pentru călătorii din ianuarie 2020 şi să părăsească imediat Irakul", se arată într-un comunicat publicat vineri de reprezentanţa americană de la Bagdad.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
iran,
crestere,
scadere,
americani,
argint,
aur

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.