Lira turcească continuă să se prăbuşească şi trage euro, rubla rusească şi rupia indiană după ea. Investitorii pariază din nou pe volatilitate

Autor: Alex Ciutacu Postat la 13 august 2018 309 afişări

Lira turcească continuă să se prăbuşească şi trage euro, rubla rusească şi rupia indiană după ea. Investitorii pariază din nou pe volatilitate

Lira turcească s-a depreciat cu circa 9% luni dimineaţă, iar euro a atins minimul ultimului an, în contextul în care investitorii se tem că această criză monetară a Turciei se poate extinde şi asupra pieţelor europene, potrivit The Guardian.

În ciuda discursului ţinut de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în weekend, care a promis că va lua măsuri pentru a opri scăderea – deşi nu a precizat încă în ce constau aceste măsuri – moneda s-a depreciat alarmant faţă de dolari în dimineaţa zilei de luni.

Moneda a ajuns la un minim record de 7,24 faţă de dolar înainte de a se stabiliza după ce banca centrală a anunţat duminică noapte că va limita abilitatea băncilor turceşti de a-şi schimba lirele în alte valute.

De asemenea, şi pieţele din Asia au scăzut luni dimineaţă. Nikkei în Japonia a scăzut cu 1,7%, Hong Kong cu 1,8%, Shanghai cu 1,7%, Sydney cu 0,5% iar bursa din Taiwan cu 3%.

Indicele FTSE100 a deschis în scădere cu 0,6%, în timp ce DAX 30 a deschis pe o scădere de 0,65%.

Euro a scăzut cu 0,3% la minimul ultimului an faţă de dolar în contextul în care prăbuşirea lirei a alimentat nevoia pentru un „paradis sigur”, precum francul elveţian şi yen-ul.

Indicele VIX, care măsoară volatilitatea din pieţele financiare, cunoscut şi drept indicele fricii, a crescut cu 16% luni.

Există de asemenea îngrijorări cu privire la monedele pieţelor emergente – care sunt puse sub presiune deja de creşterea dolarului – ce ar putea fi trase de liră pe spirala descendentă.

Randul sud-african a atins un minim nemaivăzut în piaţă din 2016, în timp ce rubla rusească şi rupia indiană continuă să se deprecieze.

Lira s-a depreciat cu peste 40% de la începutul anului, pe fondul tensiunilor legate de controlul absolut pe care îl preia Erdogan asupra economiei şi pe fondul relaţiilor deteriorate cu Statele Unite.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investitori,
continuare,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.