Listarea UiPath pe Wall Street este ca şi cum România ar fi câştigat campionatul european de fotbal. Un succes enorm, spune Matjaz Schroll de la Templeton Equity Private
România încă nu este conştientă pe deplin de succesul şi de importanţa pe care companiile de aici le au în atragerea de finanţare privată, atât la nivel regional, în Europa Centrală şi de Est, dar şi la nivel european.
Iar anul acesta intrarea pe Wall Street a unei companii din IT, care şi-a început activitatea în urmă cu doar câţiva ani, într-un apartament din Delea Veche, este ca şi cum România ar fi câştigat campionatul european de fotbal, adică un succes enorm, spune Matjaz Schroll de la Templeton Equity Private, unul dintre cei mai mari administratori de investiţii private în pieţele emergente.
“Anul acesta din România a plecat un eveneniment care echivalează cu câştigarea campionatului european de fotbal: listarea UiPath pe Wall Street la o capitalizare de circa 35 miliarde de dolari la momentul intrării la tranzacţionare, ceea ce a făcut din UiPath cea mai mare companie de tehnologie plecată din Europa Centrală şi de Est. Un succes enorm”, a spus Matjaz Schroll în a doua zi a Summitului Administratorilor de Fonduri Mutuale din România.
UiPath, care acum este o companei americană, dar are în continuare operaţiuni la Bucureşti, a fost fondată de Daniel Dines şi Marius Tîrcă, plus alţi trei IT-işti.
Uipath este cel mai valoros start-up din lume în RPA - Robotic Process Automation, respectiv automatizarea proceselor repetitive. La ora redactării acestei ştiri acţiunile PATH se tranzacţionează la 53 de dolari înaintea începerii tranzacţionării pe Wall Street, fiind aşadar sub preţul de listare ed 56 de dolari. La aceste preţuri compania are circa 26 mld. dolari capitalizare.
Fondul de investiţii Earlybird Digital East a condus în 2015 o rundă de finanţare de 1,6 milioane de dolari în ceea ce era atunci o companie mică şi puţin cunoscută, dar cu perspective mari. Ceilalţi doi investitori care au participat în această rundă erau Seedcamp şi Credo Ventures.
Ascensiunea extraordinară a pornit din 2017, de la evaluarea companiei de 120 de milioane de dolari, când au strâns 30 de milioane de dolari de la investitori.
“UiPath este un exemplu pur dintre interacţiunea între fonduri de private equity şi fonduri publice (la bursă - n.red). Dacă ne întoarcem în 2015 vedem că UiPath era o companie mică dar prin capital privat a fost hrănită pentru ca în cinci ani să ajungă pe Wall Street. Iar acest lucru va determina şi alţi unicorni să se ridice din România. Deja sunt câţiva”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro