Mai multe coborâşuri decât suişuri

Postat la 06 iulie 2024 39 afişări

Cinci companii cu cifre de afaceri de peste un miliard de lei fiecare îşi fac loc şi anul acesta în clasamentul celor mai mari jucători din domeniul producţiei de materiale de construcţii.

Mai multe coborâşuri decât suişuri

Cinci companii cu cifre de afaceri de peste un miliard de lei fiecare îşi fac loc şi anul acesta în clasamentul celor mai mari jucători din domeniul producţiei de materiale de construcţii.

Topul este diversificat, astfel că, dacă podiumul rămâne dominat de cei trei producători străini de ciment – Holcim, Romcim şi Heidelberg Materials –, restul clasamentului aparţine companiilor care fac acoperişuri, uşi, ferestre, pavele, gips-carton, BCA, panouri sandwich, cărămizi, vată minerală şi multe altele.

Analizând acţionariatul celor mai mari treizeci de jucători din domeniu, se observă că 17 companii sunt deţinute de grupuri internaţionale – din ţări ca Germania, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Austria, Italia, Elveţia –, în vreme ce restul, adică 13, sunt businessuri locale, fondate de antreprenori români.

În ceea ce priveşte dinamica rezultatelor, ies în evidenţă, mai mult decât în alţi ani, scăderile cifrelor de afaceri, fapt care se poate explica printr-un an tumultuos pentru companii, în care preţurile materiilor prime şi ale materialelor au continuat să fluctueze, iar sectorul rezidenţial a pus frână. Nouăsprezece din cele treizeci de companii au consemnat anul trecut un declin al cifrei de afaceri comparativ cu anul precedent. Infrastructura pare însă să preia controlul, astfel că anul 2024 a început sub auspicii mai bune.

Chiar şi cu mai multe provocări în faţă, din cei mai mari treizeci de jucători care produc materiale de construcţii, doar doi au raportat pierderi în 2023, restul fiind pe profit. Ca număr de angajaţi, se remarcă tot cei trei mari coloşi din industria cimentului, cu peste 1.000 de angajaţi fiecare, dar peste ei se poziţionează compania Casa Noastră din judeţul Dolj, care face uşi şi ferestre sub brandul QFort.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.