Mâncatul mai puţin poate prelungi durata de viaţă, dar există o capcană ascunsă

Autor: Andreea Tobias Postat la 15 octombrie 2024 43 afişări

Mâncatul mai puţin poate prelungi durata de viaţă, dar există o capcană ascunsă

Un studiu amplu pe şoareci arată că restricţia calorică poate prelungi viaţa, dar genetica şi rezistenţa generală a organismului joacă un rol mai important în determinarea longevităţii decât simpla reducere a aportului alimentar.

Un nou studiu american, publicat în revista Nature, aduce informaţii interesante despre legătura dintre alimentaţie şi longevitate.

Cercetătorii au analizat efectele restricţiilor calorice şi ale postului intermitent asupra aproape 1.000 de şoareci femele, cu scopul de a înţelege mai bine cum aceste practici influenţează durata de viaţă.

Rezultatele confirmă ceea ce sugerau studiile anterioare: şoarecii care au consumat mai puţine calorii au trăit, în medie, cu 9 luni mai mult decât cei cu o dietă normală. Aceasta reprezintă o creştere a duratei de viaţă cu peste o treime.

Dr. John Smith, coordonatorul studiului, explică: „Şoarecii supuşi unor restricţii calorice severe au pierdut aproape un sfert din greutatea lor iniţială până la vârsta de 18 luni, în timp ce cei cu o dietă normală au câştigat în greutate. Acest contrast pare să fie asociat cu o viaţă mai lungă".

Cu toate acestea, studiul a relevat o „capcană" neaşteptată. În cadrul grupurilor cu restricţie calorică, şoarecii care au menţinut o greutate mai mare au avut tendinţa de a trăi mai mult. Acest fapt sugerează că nu doar pierderea în greutate sau modificările metabolice sunt responsabile pentru longevitate.

„Am descoperit că genetica joacă un rol crucial în determinarea duratei de viaţă," afirmă Dr. Smith. „Şoarecii care au răspuns bine la stres au avut un sistem imunitar puternic şi o sănătate generală bună au trăit mai mult, indiferent de dieta lor".

„Deşi rezultatele sunt fascinante, trebuie să fim precauţi în a le extrapola direct la fiziologia umană. Totuşi, ele ne oferă indicii valoroase despre interacţiunea complexă dintre dietă, gene şi longevitate", spun spcialiştii.

Cercetătorii subliniază că, deşi genetica poate avea „ultimul cuvânt" în ceea ce priveşte durata de viaţă maximă, menţinerea unei stări bune de sănătate prin intermediul dietei rămâne crucială pentru calitatea vieţii.

„Chiar dacă nu ne putem controla genele, putem alege să mâncăm echilibrat şi să avem grijă de corpul nostru," concluzionează Dr. Smith. „Scopul nu ar trebui să fie doar să trăim mai mult, ci să trăim bine pe tot parcursul vieţii".

Studiu a fost publicat în revista Nature şi este citat de Science Alert.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alimentaţie,
slăbire,
genetică

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.