Ministerul Educaţiei vrea digitalizarea tuturor şcolilor din România până în 2027

Autor: Ramona Cornea Postat la 27 octombrie 2020 113 afişări

Ministerul Educaţiei a lansat, ieri, procesul de consultare publică pentru elaborarea strategiei privind digitalizarea educaţiei din România 2021-2027. Astfel, Ministerul Educaţiei vrea ca toate şcolile din România să aibă tehnologia şi infrastructura necesare pentru a fi conectate la internet până în 2027.

Ministerul Educaţiei vrea digitalizarea tuturor şcolilor din România până în 2027

♦ În anul şcolar trecut, România avea un număr de 6.166 şcoli din învăţământul primar şi gimnazial conectate la internet, adică 67% dintr-un total de 9.150 de unităţi ♦ Circa 98% dintre licee aveau acces la internet anul trecut, conform statisticilor INS.

Ministerul Educaţiei a lansat, ieri, procesul de consultare publică pentru elaborarea strategiei privind digitalizarea educaţiei din România 2021-2027. Astfel, Ministerul Educaţiei vrea ca toate şcolile din România să aibă tehnologia şi infrastructura necesare pentru a fi conectate la internet până în 2027.

„În momentul la care am preluat Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pot spune că această digitalizare a educaţiei nu exista. Erau peste 5.000 de clădiri care nu aveau conexiune la internet, iar acum circa 2.200 de clădiri din cele peste 28.000 exis­tente la nivelul întregii ţării au mai rămas fără acces la internet. În luna septembrie, în urma unui memorandum iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, între Guvernul României şi operatori, s-au conectat la internet 2.800 de clădiri“, a spus ministrul educaţiei, Monica Anisie, în cadrul conferinţei de lansare a procesului de consultare publică.

Conform datelor de la Institutul Na­ţional de Statistică, în anul şcolar 2019 – 2020, România avea un număr de 6.166 uni­tăţi şcolare din învăţământul primar şi gimnazial şi 1.444 de licee conectate la internet. Dintr-un total de 9.150 de unităţi încadrate în segmentul primar şi gimnazial, 6.166 erau conectate la internet (67%).

În învăţământul liceal funcţionează 1.468 licee şi grupuri şcolare independente, 98% dintre ele având acces la internet, conform sursei citate.

„Ne dorim ca, în 10 ani, sistemul de educaţie din România să producă cei mai bine pregătiţi angajaţi din lume, indiferent de domeniu. Dacă luăm în calcul faptul că, în ceea ce priveşte specialiştii în IT, programatorii, acest lucru deja se întâmplă, cred că nu este un obiectiv greu de atins.  Ne dorim o programă şcolară adaptată meseriilor viitorului şi capabilă să se adapteze permanent schimbării. Educaţia digitală trebuie să înceapă de la grădiniţă. Ne dorim o şcoală smart, modernă, accesibilă, bazată pe resurse şi tehnologii digitale, una care să dispună de acces la o infrastructură digitală”, a spus Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei, în cadrul aceluiaşi eveniment.

Modalitatea de implementare va fi corelată cu Planul de acţiune pentru Educaţia digitală al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, mai spune el.

Consultarea publică se va desfăşura online, în perioada 26 octombrie - 9 noiembrie, prin completarea unui chestionar, fiind structurată pe 9 domenii de consultare: competenţe digitale pentru elevi şi studenţi, educaţia digitală pe întreg parcursul vieţii, formarea iniţială şi continuă a cadrelor didactice pentru educaţie digitală, infrastructură şi resurse tehnologice digitale, conectivitate, resurse educaţionale deschise, curriculum şcolar pentru meserii emergente, securitate cibernetică, protecţia datelor, siguranţa online şi etica IT, alte teme subsecvente digitalizării educaţiei, conform Ministerului Educaţiei.

Oficialii prezenţi la lansarea procesului de consultare publică pentru elaborarea strategiei privind digitalizarea educaţiei din România 2021-2027 nu au putut da informaţii despre sumele ce ar fi alocate pentru procesul de digitalizare a şcolilor.

De altfel, Monica Anisie este candidat la alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 6 decembrie, iar consultările au loc în timpul campaniei pentru aceste alegeri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.