Mircea Fechet, ministrul Mediului: sper să reuşim să trecem prin Parlament în acest mandat Codul Silvic, care oferă industriei mobilei dreptul de preemşiune pentru masa lemnoasă valoroasă

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 19 septembrie 2024 44 afişări

Mircea Fechet, ministrul Mediului: sper să reuşim să trecem prin Parlament în acest mandat  Codul Silvic, care oferă industriei mobilei dreptul de preemşiune pentru masa lemnoasă valoroasă

​Mircea Fechet, ministrul Mediului, spune că speră ca în acest mandat să treacă de Parlament Codul Silvic, care va reglementa, printre altele, şi modul în care industria mobilei are access la lemnul pus pe piaţă de Romsilva.

„Sper să reuşim în acest mandat să trecem prin Parlament, suntem în cameră decizională acum, Codul Silvic. Acolo, împreună cu industria lemnului, am reuşit să precizăm în această legislaţie primară modul în care reuşim în mod concret să protejăm industria în ceea ce priveşte dreptul la preemţiune pentru masa de masă valoroasă destinată industriei şi multe alte lucruri pe care le putem clarifica în Codul Silvic”, a declarat Mircea Fechet  în cadrul conferinţei „ Industria mobilei, ramură economică strategică a României” organizată la deschiderea evenimentului BIFE-SIM. Expoziţia reuneşte 160 de producători de mobilă, decoraţiuni şi echipamente şi este cel mai mare eveniment de acest tip din România.

El adaugă că astăzi a avut discuţii despre posibilitatea unei finanţări pentru producţia în cogenerare a energiei electrice şi termice, folosind resturi din producţia de mobilier  etc.

„Este o discuţie pe care o s-o am cu colegii de la AFM (Administratia Fondului pentru Mediu), poate şi cu Ministerul Energiei, pentru că eu cred că putem găsi o modalitate de o modalitate de a finanţa şi acest tip de investiţie”

Ce a mai spus ministrul:

Având în coordonare Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, am fost şi eu dezamăgit atunci când am vizitat producători români şi am fost în multe fabrici în România şi plimbându-mă prin curtea unui producător de case din lemn, de exemplu, mi-a arătat lemnul din Polonia, mi-a arătat lemnul din ţările nordice şi nici măcar nu s-a plâns doar în legătură cu preţul.

Pentru că preţul, până la urmă, e o chestiune mai complicată de reglementat şi nu putem noi să spunem la minister cu ce preţ să vândă Romsilva şi cu ce preţ să vândă un proprietar privat de pădure din România. Însă mi s-a plâns în legătură cu calitatea lemnului pe care îl cumpără, în legătură cu cantităţile de care are nevoie la intervale regulate de timp, de calitatea pe care o caută, de timpul în care se livrează şi cred că aici avem mult de îmbunătăţit. Şi cred că, dacă în al 13-lea ceas, Romsilva înţelege că trebuie să fie un partener al industriei, dincolo de această tentaţie de a vinde cât mai scump, s-ar putea ca statul român să aibă mai mult de pierdut pe orizontală, chiar dacă se bucură în primă fază că pune pe piaţă masă lemnoasă mai scumpă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.