Misiune imposibilă: un candidat comun al dreptei la prezidenţiale

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 20 iulie 2014 61 afişări

Congresul PNL şi Convenţia PDL de la finele săptămânii urmează să aprobe alianţa electorală a celor două partide, concepută ca prim pas spre o fuziune care ar începe la 1 ianuarie 2015, cu o conducere bicefală şi cu reuniunea forurilor de conducere, şi s-ar încheia în 2017, în urma unui congres comun.

Misiune imposibilă: un candidat comun al dreptei la prezidenţiale

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat deja că numele viitorului partid va fi PNL, iar candidatul comun al PNL-PDL la prezidenţiale va fi anunţat la 4-5 august.

În paralel, după ce iniţial Forţa Civică păruse să se apropie de PNL, soarta a decis ca formaţiunea care va absorbi FC să fie PDL, unde Mihai-Răzvan Ungureanu va ajunge direct în funcţia de prim-vicepreşedinte, după modelul intrării lui Klaus Iohannis în PNL.

Acesta din urmă a continuat să se încontreze de la distanţă cu rivalul Crin Antonescu, urmărind să neutralizeze reînnoitele nemulţumiri ale acestuia că nu a fost cooptat în echipa de negociere a alianţei cu PDL sau că prezidenţiabilul PNL nu e stabilit direct prin vot intern de către liberali, adică fără să se dea o importanţă aşa de mare sondajelor de opinie actuale, unde Iohannis e mult mai bine cotat decât toţi ceilalţi posibili candidaţi de până acum ai dreptei într-o eventuală confruntare cu Victor Ponta în turul al doilea al prezidenţialelor.

Iohannis a anunţat că la 21 iulie va fi stabilit în Delegaţia Permanentă candidatul PNL la prezidenţiale, dar că orice propunere de guvern PNL-PDL va fi negociată după prezidenţiale, nu înainte de ele, şi că nu va exista nici un tandem preşedinte-premier care să fie propus electoratului.

Pe măsură ce săptămânile trec fără a fi fost anunţat oficial nici candidatul PSD, nici cel (sau cei) al PNL-PDL pentru alegerile prezidenţiale, a crescut numărul aspiranţilor care şi-au făcut cunoscută intenţia de a candida, deşi au şanse mici de a obţine voturi. După Cristian Diaconescu de la PMP, au urmat Dan Diaconescu de la PPDD, Călin Popescu-Tăriceanu de la PRL, Corneliu Vadim Tudor de la PRM, omul de afaceri Viorel Cataramă, iar mai nou se pregătesc Kelemen Hunor de la UDMR şi Monica Macovei de la PDL, care tocmai a cerut să fie inclusă în procesul de măsurare a candidaţilor dreptei pentru alegerile prezidenţiale.

Mihai-Răzvan Ungureanu a declarat că el nu renunţă la statutul de candidat al dreptei pentru prezidenţiale, invocând ca argument sondaje care ar arăta că el este al doilea în preferinţele electoratului de dreapta după Klaus Iohannis, înaintea lui Cătălin Predoiu şi Crin Antonescu. În acelaşi timp, Ungureanu a atacat preferinţa preşedintelui Traian Băsescu pentru PMP cu candidatul său Cristian Diaconescu, apreciind că "PMP este un proiect de laborator, este un partid născut în eprubetă şi a investi într-un partid alcătuit precum substanţele chimice înseamnă pierdere de energie politică".

În tabăra PSD, o poziţie neaşteptat de sinceră a fost exprimată de preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, care a afirmat că Victor Ponta e prea tânăr pentru a candida la prezidenţiale şi că mai bine ar fi să rămână prim-ministru, însă va fi nevoit să candideze fiindcă nu există niciun alt candidat al PSD capabil să câştige acum alegerile.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/misiune-imposibila-un-candidat-comun-al-dreptei-la-prezidentiale-12945183
12945183
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.