Modificări masive la plata contribuţiilor. Cine sunt românii care câştigă şi cei care pierd din aceste modificări
Printre măsurile prevăzute în draftul de lege pe care lucrează coaliţia PSD-PNL se numără şi eliminarea exceptării angajaţilor din construcţii şi agribusiness de la plata contribuţiilor la sănătate (CASS). De asemenea, conform proiectului de lege amintit, se elimină plafonarea plăţii CASS pentru activităţile independente, care era la nivelul a 24 de salarii minime.
Sunt afectaţi medici, avocaţi, consultanţi fiscali, contabili, psihologi. În ultimii 12 ani, aşa cum a scris ZF într-un articol de luni, peste 23.000 de medici au cerut documente care să le ateste competenţele peste hotare. Cu alte cuvinte, au plecat din ţară sau au făcut demersuri clare pentru a părăsi ţara. Ce impact ar avea modificările fiscale asupra profesiilor liberale? Ar favoriza migrarea medicilor din ţară?
„Bineînţeles, dar nu ţine numai de fiscalitate, ci şi de condiţiile de muncă”, răspunde Emilian Duca, consultant fiscal: „Când spitalele sunt focare de infecţie, nu sunt mulţi medici care vor să rămână acolo. Nu pot fi atraşi cu condiţiile de muncă din România şi cu managementul actual. Politica sănătăţii este total greşită şi este orientată spre avantaje materiale, pecuniare, la nivelul tuturor celor care se ocupă de ea.”
Printre modificările din draftul în cauză se mai numără eliminarea plafonului de CASS şi creşterea plafonului CAS (contribuţii la sistemul de pensii) pentru PFA-uri. De asemenea, impozitul de dividende creşte de la 8% la 10%, după ce, de la 1 ianuarie, a crescut de la 5% la 8%.
„În momentul în care ar creşte impozitarea la PFA-uri, consecinţa va fi o scădere dramatică a veniturilor fiscale, însoţită de o creştere masivă a evaziunii fiscale în acest sector. Este o zonă în care evaziunea este favorizată”, mai spune Emilian Duca.
Coaliţia PSD-PNL lucrează pe un document masiv, care cuprinde 60 de pagini de creşteri de taxe şi taxe noi, pentru a aduce mai mulţi bani la buget în acest an şi, mai ales, anul viitor. Printre principalele măsuri se numără majorări de TVA pentru unele produse, eliminarea mai multor excepţii fiscale, dar şi taxe noi, precum 5% pe vânzările imobiliare mai mari de 600.000 de euro sau 1% pe proprietăţi mai valoroase de 500.000 de euro.
Documentul, care nu a fost asumat în mod public de nimeni, dar este confirmat de surse de la negocieri, apare la patru luni de când s-a vorbit prima dată despre derapajul bugetar.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro