Ce multiplii de tranzacţionare au Banca Transilvania şi BRD comparativ cu alte acţiuni bancare, precum Erste, Raiffeisen, OTP, PKO, Alior, pe baza estimărilor pentru 2024 şi 2025. Rentabilitatea capitalurilor băncii de la Cluj, dublă faţă de mediană

Autor: Liviu Popescu Postat la 08 august 2024 101 afişări

Ce multiplii de tranzacţionare au Banca Transilvania şi BRD comparativ cu alte acţiuni bancare, precum Erste, Raiffeisen, OTP, PKO, Alior, pe baza estimărilor pentru 2024 şi 2025. Rentabilitatea capitalurilor băncii de la Cluj, dublă faţă de mediană

Casa de brokeraj Wood&Company, cu sediul la Praga dar cu activitate şi pe Bursa de Valori de la Bucureşti, consideră că pe baza rezultatelor estimative pentru anul 2024 acţiunile Băncii Transilvania (TLV) se tranzacţionează la un raport între capitalizare şi profitul net de 6,3 ori, în linie cu mediana dată de circa 25 de acţiuni bancare de la burse precum Austria, Cipru, Cehia, Ungaria, Polonia. Media este de 6,6 ori, potrivit analizei Wood&Company.

Pentru 2025 raportul P/E (price earning ratio –n.red, care aduce la acelaşi numitor comun investiţiile pentru a putea fi comparate între ele) ar fi de 7,1 ori, faţă de mediana de 6,5 ori. Pe de altă parte raportul P/BV (price to book value – n.red) pentru 2024 este estimat la 1,5 ori, sub mediana de 1x, iar pentru 2025 de 1,4 ori. Tabelul, ataşat acestui material.

Spre comparaţie, pentru BRD raportul P/E estimat pentru 2024 este de 10,4 ori iar P/BV de 1,6 ori. Pentru 2025 P/E estimat rămâne la aceeaşi valoare iar P/BV scade uşor la 1,5 ori.

ROE – rentabilitatea capitalurilor (profit net/media capitalurilor proprii) – indicator care arată rentabilitatea unei societăţi şi eficienţa cu care generează profituri, fiind de preferat să fie cât mai mare – este estimat de Wood la 27% pentru banca de la Cluj, aproape dublu faţă de mediana de 15,5%.

Pentru 2025 ROE scade la 20,4% dar rămâne peste mediana de 14,4%.

Analiştii au majorat preţul ţintă - estimat că acţiunile TLV îl vor atinge în vara lui 2025 – de la 26,7 lei la 31,9 lei, adică un potenţial de circa 16%, pe fondul majorării previziunilor de rezultate financiare datorată în mare parte integrării OTP România. Recomandarea pentru investitorii rămâne de cumpărare.

Banca Transilvania are o capitalizare bursieră de 25,3 mld. lei. Din acţionariatul său fac parte toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, BERD, fonduri mutuale şi alţi investitori. Banca de la Cluj este cea mai mare bancă din România în funcţie de active, de circa 176 mld. lei la nivel de grup din care 167 mld. lei ale băncii, potrivit datelor la T1/2024.

Banca a terminat primele trei luni din 2024 cu un avans consistent al profitului net de 35%, până la 913,2 mil. lei, în timp ce pe parcursul primului trimestru instituţia de credit a acordat aproape 74.000 de credite noi în valoare de 5,2 mld. lei, în creştere cu 26% faţă de primele trei luni ale anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii BT.

 


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.