Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul al doilea cu 1.800, la 36.400 de posturi
În trimestrul al doilea erau vacante 36.400 de locuri de muncă, în scădere cu 1.800 posturi faţă de trimestrul anterior, dar cu 6.300 mai multe comparativ cu perioada similară a anului trecut, peste o treime revenind sectorului bugetar, iar 29% industriei prelucrătoare, potrivit INS.
Rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,84% în al doilea trimestru al anului, în scădere cu 0,06 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent, însă a crescut cu 0,14 puncte faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,53%) şi în administraţia publică (2,43%).
Sectorul bugetar a avut disponibile cele mai multe job-uri, cu 5.900 locuri în administraţia publică, 4.500 în sănătate şi asistenţă socială şi 2.400 în învăţământ. Industria prelucrătoare a consemnat 29% din totalul posturilor vacante, respectiv 10.500 de locuri, iar cele mai puţine job-uri s-au regăsit în industria extractivă - 10 locuri, şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat - 10 locuri.
Cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au produs, faţă de trimestrul precedent, în industria extractivă (-0,36 puncte procentuale) şi în construcţii (-0,19 puncte).
Pe de altă parte, cele mai relevante creşteri le-au înregistrat activităţile de hoteluri şi restaurante (+0,16 puncte), urmate de cele de distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi intermedieri financiare şi asigurări (+0,08 puncte pentru fiecare în parte).
Numărul locurilor disponibile s-au redus cu 0,5 puncte în activităţile de construcţii şi cu 0,4 puncte în cele de comerţ, uşoare creşteri fiind înregistrate în hoteluri şi restaurante, de 0,2 puncte.
Comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, atât rata, cât şi numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat scăderi relavante în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (-2,25 puncte, respectiv -1.100 locuri vacante), dar şi în cele de distribuţie a apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,39 puncte, respectiv -300 locuri vacante).
Pe de altă parte, în învăţământ şi administraţie publică au fost consemnate câte 2.000 de locuri vacante în plus.
Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât şi a locurilor de muncă vacante a fost în trimestrul al doilea pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate, cu rată de 1,17% şi 11.000 de locuri disponibile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro