O industrie îngropată: 44.000 de oameni au dispărut din exploatarea resurselor naturale

Postat la 05 februarie 2018 114 afişări

Puţine industrii locale au trecut printr-o transformare atât de dramatică precum cea extractivă, scăderea afacerilor însoţită de cea a numărului de angajaţi oglindind atât declinul resurselor, cât mai ales modificarea mixului energetic local.

O industrie îngropată: 44.000 de oameni au dispărut din exploatarea resurselor naturale

Datele de la Autoritatea Naţională de Regle­mentare în Domeniul Energiei (ANRE) arată că în 2008, anul de graţie al economiei locale, termocentralele alimentate de cărbuni aveau o ponedere de aproape 40% din mixul energetic, cea mai mare contribuţie dintre toate sursele. În acel an, peste 20.000 de oameni lucrau în minele care alimentau marile unităţi termo şi aveau un business de peste 2 miliarde de lei.

 

În 2016, ultimul pentru care sunt date complete atât la Ministerul Finanţelor, cât şi la ANRE, ponderea cărbunilor în mixul de energie ajunsese la doar 24%.

 

Procentele pierdute de cărbuni din mixul de energie au fost preluate de solare, eoliene şi biomasă, forme de producţie de energie susţinute prin scheme de sprijin generoase, plătite prin facturile suportate de toţi consumatorii de electricitate din România.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.