Cu puţin noroc, şi nepoţii voştri vor plăti împrumuturile luate acum de guvernul PSD pe 20 de ani. Cu banii aceştia se plătesc creşterile de salarii şi pensii acum, iar realizarea infrastructurii României este lăsată în seama altora

Postat la 05 februarie 2018 192 afişări

Vineri, România, prin Ministerul Finanţelor, a împru­mutat 2 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale - 750 de milioane de euro pe 12 ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 2,5% pe an, şi 1,25 miliarde de euro pe 20 de ani, pentru care trebuie să plătească o dobândă de 3,375% pe an.

Cu puţin noroc, şi nepoţii voştri vor plăti împrumuturile luate acum de guvernul PSD pe 20 de ani. Cu banii aceştia se plătesc creşterile de salarii şi pensii acum, iar realizarea infrastructurii României este lăsată în seama altora

Ca să vă faceţi o idee ce înseamnă 2 miliarde de euro, gândiţi-vă că atât a costat Casa Poporului, obiectiv realizat în 10 ani.

Nu este nimic rău că România se  împrumută pe pieţele financiare internaţionale, pentru că aşa fac toate ţările dezvoltate. Chinezii, japonezii şi belgienii sunt cei mai mari creditori ai americanilor.

România trebuie să fie tot timpul cu împrumuturi pe pieţele financiare pentru a-şi dezvolta economia, pentru a vedea cum este privită de investitori, pentru a avea deschisă uşa bancherilor lumii tot timpul, dar şi pentru a deschide uşa companiilor private din România care au nevoie de finanţare externă.

Acest împrumut luat la începutul lui 2018 nu reprezintă o excepţie, ci face parte din procesul de refinanţare a datoriei statului din acest an, proces care depăşeşte vreo 12  miliarde de euro în lei şi valută.

Problema intervine atunci când aceşti bani, plătiţi scump, ajung să fie folosiţi pentru plăţile curente, începând de la plata creşterilor salariale şi de pensii, până la achiziţiile la suprapreţ de consumabile şi servicii.

Furia oamenilor este că nu văd în faţa ochilor nimic palpabil, care să poată fi dat ca exemplu pozitiv: am luat un miliard de euro sau 10 miliarde de euro pentru a face o autostradă care să traverseze munţii, de exemplu; am luat un miliard de euro pentru a face o sală de concerte în Bucureşti.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.