Oprah Winfrey şi Taylor Swift sprijină candidatura lui Kamala Harris la Casa Albă: Cât de mult poate influenţa susţinerea vedetelor alegerile prezidenţiale din SUA?

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 20 septembrie 2024 24 afişări

Oprah Winfrey şi Taylor Swift sprijină candidatura lui Kamala Harris la Casa Albă: Cât de mult poate influenţa susţinerea vedetelor alegerile prezidenţiale din SUA?

Când Kamala Harris a participat joi seară la o adunare publică pentru susţinători în Michigan, alături de ea a urcat pe scenă o figură emblematică a divertismentului american: Oprah Winfrey.

Winfrey, mogulul media în vârstă de 70 de ani, renumită pentru talk-show-ul său de lungă durată, a evitat în general implicarea în politică în ultimii ani. Deşi nu este afiliată niciunuia dintre principalele partide politice, luna trecută a surprins publicul prin apariţia sa la Convenţia Naţională Democrată din Chicago, unde şi-a exprimat susţinerea pentru candidatura lui Harris la preşedinţie, îndemnând oamenii să „aleagă bunul simţ în locul absurdului”, raportează Financial Times.

În cadrul evenimentului de joi seară, Winfrey i-a luat un interviu lui Harris în faţa unui public de aproximativ 400 de persoane, în timp ce alte sute de mii au urmărit live transmisiunea de acasă.

„Această mişcare populară din spatele lui Kamala Harris a adus la suprafaţă o forţă unificatoare cum nu s-a mai văzut în politica SUA de multă vreme,” a declarat Winfrey. 

Winfrey se numără printre marile vedete ale Statelor Unite care şi-au declarat sprijinul pentru Harris. 

Cu toate acestea, nu este încă clar dacă susţinerea din partea celebrităţilor influenţează cu adevărat rezultatele unui candidat la alegeri.

Există totuşi indicii că sprijinul lui Winfrey ar putea contribui la creşterea şanselor lui Harris de a câştiga Casa Albă în noiembrie.

Vedeta, cunoscută pentru influenţa sa în promovarea produselor, şi-a exprimat pentru prima dată sprijinul politic în 2008, când l-a susţinut pe senatorul Barack Obama în alegerile primare democrate.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern şi de la Universitatea din Maryland au estimat că susţinerea ei a adus aproximativ un milion de voturi suplimentare pentru Obama, în special din partea femeilor.

De asemenea, se anticipează că susţinerea neaşteptată a lui Taylor Swift, una dintre cele mai mari vedete pop din lume, după dezbaterea prezidenţială de săptămâna trecută, ar putea avea un impact pozitiv pentru Harris.

Swift, care la începutul carierei sale evita implicarea în politică, a scris pe Instagram că va vota pentru Harris „pentru că ea luptă pentru drepturile şi cauzele care au nevoie de un susţinător cu adevărat puternic.”

Cântăreaţa, în vârstă de 34 de ani, şi-a semnat mesajul cu „childless cat lady” – o referire subtilă la JD Vance, contracandidatul lui Trump, care a criticat faptul că ţara este condusă de „childless cat ladies.” De asemenea, a inclus un link către site-ul organizaţiei non-profit Vote.org, pentru a încuraja cei 272 de milioane de urmăritori ai săi să se înregistreze pentru a vota.

Vote.org a raportat ulterior că a înregistrat peste 35.000 de noi alegători prin intermediul linkului respectiv.

Un sondaj realizat joi de Universitatea Monmouth a arătat că 76% dintre alegătorii înregistraţi au declarat că sunt la curent cu pozţia lui Swift faţă de Kamala Harris.

Cu toate acestea, alte sondaje sugerează că, deşi majoritate americanilor ştiu cu cine va vota Swift, aceştia nu vor fi influenţaţi de mesajul artistei. 

Un sondaj ABC News/Ipsos publicat duminică a arătat că 81% dintre alegători au declarat că susţinerea lui Swift nu va schimba cu nimic modul în care aceştia vor vota.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.