(P) Afecţiunea care se manifestă prin arsuri în capul pieptului şi dificultăţi la înghiţire

Autor: Ştefan Stan Postat la 18 aprilie 2023 710 afişări

(P) Afecţiunea care se manifestă prin arsuri în capul pieptului şi dificultăţi la înghiţire

Arsurile în capul pieptului, regurgitaţiile frecvente şi dificultatea la înghiţirea alimentelor, însoţită uneori şi de durere, pot fi simptome ale bolii de reflux gastroesofagian. Afecţiunea apare atât la adulţi, cât şi la copii şi este asociată deseori cu obezitatea şi cu un orar haotic al meselor, pentru că se manifestă mai ales la persoanele care mănâncă seara târziu. De asemenea, consumul excesiv de alcool, cafea şi condimente o pot agrava considerabil. De cele mai multe ori, boala se poate ameliora prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi prin administrarea de medicamente antiacide, însă un diagnostic corect şi un protocol terapeutic adecvat pot fi stabilite numai în urma unui consult medical de specialitate.

Boala de reflux gastroesofagian poate fi diagnosticată de un medic internist sau de un medic specializat în gastroenterologie. În funcţie de manifestările clinice şi de severitatea acestora, specialistul va recomanda mai multe analize şi teste necesare pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. Cele mai importante investigaţii indicate în cazul suspiciunii de boală de reflux gastroesofagian sunt endoscopia digestivă superioară, radiografia cu bariu şi monitorizarea prin pH-metrie cu impedanţă esofagiană.

pH-metria esofagiană presupune introducerea unui cateter printr-o nară, până la nivelul treimii inferioare a esofagului şi conectarea acestuia la un monitor similar unui Holter EKG, pe care pacientul îl va purta pe umăr, ca pe o geantă, timp de aproximativ 24 de ore.

Această investigaţie avansată asigură un diagnostic corect inclusiv în cazul unui tablou clinic atipic, atunci când boala de reflux se manifestă prin tuse, răguşeală, senzaţie de nod în gât, inflamaţie permanentă ori prin durere toracică. De asemenea, investigaţia este utilă şi pentru evaluarea pacienţilor care nu reacţionează la tratament.

Odată ce a fost stabilit diagnosticul, medicul specialist va recomanda tratamentul în funcţie de gravitatea simptomelor şi de istoricul medical al pacientului, iar acesta poate fi medicamentos sau chirurgical. Administrarea de antiacide blochează, scade sau neutralizează secreţia acidă a stomacului, ameliorând astfel simptomele. Intervenţia chirurgicală este indicată de obicei pacienţilor la care tratamentul medicamentos nu este eficient, precum şi celor cu complicaţii sau cu leziuni esofagiene precanceroase. Operaţia se poate realiza atât clasic, cât şi minim invaziv, prin chirurgie robotică.

La SANDOR, pacienţii care suferă de boală de reflux gastroesofagian beneficiază de servicii medicale complete pentru diagnostic şi tratament. Ei au acces inclusiv la monitorizare prin pH-metrie cu impedanţă şi la endoscopie digestivă superioară, proceduri care se realizează în cele mai bune condiţii de siguranţă şi confort, pentru un diagnostic rapid şi precis.

Tratamentul chirurgical pentru boala de reflux este realizat la Spitalul Clinic SANADOR cu sistemul robotic da Vinci Xi, care este cel mai avansat echipament disponibil în prezent la nivel global. Chirurgia robotică permite realizarea unor rezecţii mult mai precise, cu risc redus de complicaţii şi recuperare rapidă, cicatrici de mici dimensiuni şi durată redusă de spitalizare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
arsuri,
manifestare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.