(P) Cele mai populare 4 tipuri de sisteme de aer condiţionat

Postat la 23 iunie 2023 153 afişări

(P) Cele mai populare 4 tipuri de sisteme de aer condiţionat

Când temperaturile de afară încep să crească, poate deveni inconfortabil în casă. Scufundarea într-o piscină sau aşezarea la umbră te pot ajuta să scapi de căldura de afară, dar probabil că vei avea nevoie şi de un sistem de aer condiţionat în interior dacă doreşti să eviţi transpiraţia pe vremea înăbuşită.

Iată care sunt cele mai populare 4 tipuri de aparate de răcire pe care le poţi instala în locuinţă.

#1. Aer condiţionat central

Unul dintre cele mai comune tipuri de aparate de răcire a aerului este sistemul central. Acest sistem este conceput pentru a răci întreaga ta casă forţând aerul rece prin conducte montate în casă să iasă prin orificii de ventilaţie. Practic, funcţionează similar cu centrala termică ce împinge aerul încălzit prin ţevi şi afară prin calorifere pentru a încălzi casa în lunile mai reci.

Aparatele centrale sunt de obicei controlate de un termostat şi pot fi chiar proiectate cu capabilităţi inteligente, permiţând utilizatorului să ajusteze temperatura, să seteze cicluri de răcire sau pur şi simplu să-l pornească sau să îl dezactiveze. În medie, te poţi aştepta să plăteşti între 15000 şi 35000 de lei pentru achiziţionarea şi instalarea unui aparat central.

Avantaje:

  • Răcoreşte întreaga casă prin sistemele de conducte existente;
  • Funcţionare relativ silenţioasă în interior;
  • Poate fi controlat de la termostatul de acasă.

Dezavantaje:

  • Cost iniţial ridicat de achiziţie şi instalare;
  • Componentele exterioare sunt adesea zgomotoase şi neatractive.

#2. Aer condiţionat pentru fereastră

Dacă preţul ridicat al unui aparat central este un factor de descurajare, aparatele pentru ferestre sunt o opţiune mult mai rentabilă. Aceste dispozitive mai mici sunt concepute pentru a sta într-o fereastră cu partea din faţă în interior şi cu spatele în aer liber. Acest lucru permite aparatului de aer condiţionat să elibereze condensul şi căldura afară, în timp ce foloseşte un ventilator încorporat, pentru a împinge aer rece în casă.

Aparatele de fereastră vin în mai multe dimensiuni şi pot fi folosite chiar şi cu telecomenzi sau dispozitive fără fir dacă au capabilităţi de sistem inteligente. Acest tip de aparat de aer rece este ideal pentru un apartament care nu are aer condiţionat centralizat în întreaga clădire. Trebuie doar să ţii cont de faptul că aceste unităţi pot cădea din ferestre dacă nu sunt instalate corect, creând un pericol pentru orice persoană care merge pe sub unitate.

Avantaje:

  • Cost iniţial scăzut;
  • Instalare relativ uşoară;
  • Economiseşte spaţiu pe podea.

Dezavantaje:

  • Obstrucţionează fereastra în timp ce unitatea este instalată;
  • Funcţionare puternică şi pericol potenţial pentru siguranţă.

#3. Sistem inteligent

O nouă funcţionalitate care devine obişnuită la multe modele de aparate de condiţionare a aerului este compatibilitatea cu locuinţa inteligentă sau sistemul inteligent, care permite utilizatorului să verifice şi să ajusteze setările aparatului de la distanţă.

Pur şi simplu descărcând aplicaţia corespunzătoare de pe un telefon sau o tabletă, poţi opri sau porni aparatul, poţi regla temperatura, poţi crea un program de răcire şi multe altele. Funcţiile inteligente sunt acum disponibile pentru aproape orice tip de aparat modern, inclusiv pentru modelul montat în fereastră sau pentru un aparat de aer condiţionat portabil.

Preţurile lor sunt accesibile, mai puţin în cazul aparatelor centrale, care sunt mai scumpe pentru că acoperă întreaga casă. Această mare varietate de produse înseamnă că preţul unui aparat inteligent poate varia semnificativ de la aproximativ 1000 de lei, până la 40000 de lei în funcţie de tip.

Avantaje:

  • Gamă largă de opţiuni de compatibilitate cu sistemele inteligente;
  • Caracteristicile îmbunătăţesc confortul şi accesibilitatea utilizatorului;
  • Poate ajuta la îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Dezavantaje:

#4. Sistem mini-split fără conducte

Nu fiecare casă are un sistem extins de conducte care poate transporta aer rece în toată casa. Unele case au adaosuri sau camere de oaspeţi făcute după instalarea sistemului iniţial de încălzire şi răcire. Ba chiar este posibil să ai şi zone din locuinţă care sunt rar folosite.

Dacă oricare dintre aceste scenarii ţi se pare familiar, atunci un aparat mini-split fără conducte poate fi o modalitate excelentă de a răci casa fără a instala conducte noi.

Un aparat mini-split fără conducte este format dintr-o unitate de condensare exterioară şi o suflantă compactă care este de obicei montată pe un perete din interiorul casei. Aceste două componente sunt conectate printr-o conductă mare care transportă liniile de agent frigorific, o linie electrică şi o linie de scurgere care goleşte umiditatea acumulată în aer liber.

Cu toate acestea, înainte de a decide asupra acestui sistem, este important să reţii că, în medie, o instalare mini-split poate costa peste 10000 de lei.

Dacă bugetul tău este redus, atunci poţi rezolva problema căldurii temporar cu un ventilator.

Avantaje:

  • Unităţi controlate individual;
  • Ajută la reducerea costurilor inutile cu energia;
  • Economiseşte spaţiu pe podea.

Dezavantaje:

  • Nu este destinat răcirii încăperilor mari sau a locuinţelor întregi;
  • Preţ ridicat de instalare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.