Pasarea responsabilităţii între instituţii plătite din bani publici, sport naţional criminal. Ferma Dacilor funcţiona fără autorizaţie de construire, fără autorizaţie de incendiu, toţi ştiau şi nimeni nu este vinovat până acum. Câte astfel de unităţi turistice, clădite pe corupţia statului, sunt de fapt capcane mortale?
Primăria Gura Vadului, prefectura Prahova, Ministerul Turismului, emitenţii autorizaţiilor de construire, DNA, ISU Prahova, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General al Poliţiei Române sunt instituţii care ar trebui în mod public să dea explicaţii privind producerea tragediei de la Ferma Dacilor. Deocamdată este doar tăcere.
Cazul incendiului de la Ferma Dacilor scoate din nou în evidenţă putregaiul din cadrul instituţiilor de stat din România, oameni plătiţi din bani publici fiind acum angajaţi într-un concurs de pasarea vinii de la o entitate la alta. Deşi lipsa autorizaţiei de incendiu a devenit explicaţia-refren pentru orice tragedie din România de la cazul Colectiv încoace, în realitate documentul este bomboana de pe colivă, multe alte instituţii fiind implicate şi deci responsabile de această tragedie.
„Ce face IGSU astfel încât cazuri precum cel de la Ferma Dacilor să nu se mai repete de Revelion sau cu alte ocazii? În cazul concret de la Ferma Dacilor era necesară autorizaţia de incendiu? Câte unităţi din domeniul turismului funcţionează acum fără autorizaţie de securitate la incediu? De ce nu este suspendată direct activitatea acestora până la obţinerea autorizaţiei?” Acestea sunt întrebările trimise ieri de către Ziarul Financiar către Serviciul Informare şi Relaţii Publice, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, întrebări rămase până în acest moment fără răspuns.
În cursul dimineţii de marţi, un incediu violent a izbucnit la Ferma Dacilor din Tohani, Prahova, iar până acum opt persoane din 26 cazate şi-au pierdut viaţa.
La scurt timp, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate la Ferma Dacilor. "În urma tragicului eveniment produs în această dimineaţă la un operator din judeţul Prahova, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat ISU Prahova prezentarea unui raport preliminar referitor la controalele efectuate, inclusiv deficienţele constatate şi sancţiunile aplicate, dacă acestea există, precum şi măsurile dispuse de personalul de specialitate în scopul remedierii deficienţelor constatate la nivelul spaţiilor aparţinând operatorului economic cu funcţiuni de cazare, situat în localitatea Tohani din judeţul Prahova, în timpul verificărilor efectuate. Acest raport solicitat de altfel şi de şeful DSU, Raed Arafat, va face obiectul unei analize ample, alături de specialişti ai Inspecţiei de Prevenire din cadrul IGSU", a anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, citat de Agerpres.
Mai departe, Direcţia Naţională Anticorupţie ar urma să redeschidă un dosar privind funcţionarea fără autorizaţie ISU a pensiunii Ferma Dacilor. Potrivit instituţiei, Secţia militară a DNA a clasat în martie 2023 acest dosar care ar urma să fie redeschis după evenimentul recent. Conform ISU Prahova, în anul 2019 a fost efectuată la acest obiectiv o "verificare pe fond", fiind identificate şase nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului şi au fost aplicate şase avertismente.
"La momentul verificării nu au fost puse la dispoziţia inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcţiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării şi obţinerii avizului/autorizaţiei de securitate la incendiu", a transmis ISU. De ce a clasat secţia militară a DNA în martie 2023 dosarul legat de funcţionarea fără autorizaţie a Fermei Dacilor? Este încă o întrebare.
"O să facem o acţiune de verificare a tuturor pensiunilor şi o să verificăm dacă au autorizaţie de securitate la incendiu şi probabil o să venim şi cu propuneri legislative, astfel încât să putem închide toate aceste societăţi care prestează astfel de servicii, dacă nu sunt îndeplinite condiţiile legale", a afirmat prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, la Euronews România.
Dar dincolo de faptul că Ferma Dacilor funcţiona fără autorizaţie de incendiu, unitatea nici măcra autorizaţie de construcţie nu avea.
"Nu au autorizaţie de construire. Au intrat în legalitate, în baza legii, în sensul că toate construcţiile după 2001, dar mai vechi de 3 ani, pot intra în legalitate făcând un raport de expertiză şi, bineînţeles, eliberarea unui certificat de edificare a construcţiei. Au intrat în legalitate în 2020. S-a făcut un PUZ, terenul respectiv a intrat în intravilan în baza acelui PUZ, iar ulterior au intrat în legalitate în baza acestor documente. Au construit fără autorizaţie", a declarat Nanu, pentru AGERPRES. Totodată, primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, spune că nu a fost în control la acest complex turistic, motivând faptul că nu a putut lua legătura cu proprietarul din acte. Cine a semnat acel raport de expertiză, cine a eliberat certificatul de edificare? Prefectura Prahova câte unităţi turistice fără autorizaţii are în evidenţă? Alte întrebări.
"S-au edificat clădirile- pensiune şi restaurant şi spaţii de cazare, în timp (...) Nu am fost în control. (...) Acolo este proprietară o anumită doamnă din Bucureşti, am încercat să luăm legătura cu ea, nu s-a putut lua legătura cu ea. (...) A fost control inopinat", a declarat primarul, citat de Agerpres. "Am vrut să verificăm existenţa acelor construcţii pe parte de urbanism. Proprietara sau cine e împuternicit a venit cu o autorizaţie de la Ministerul Turismului în care era specificat că sunt autorizaţi de Ministerul Turismului şi atunci am considerat că e autorizată această... Normal, ar fi trebuit să ceară o autorizaţie de funcţionare pe care nu au cerut-o", a adăugat edilul. Ce autorizaţie a dat Ministerul Turismului în acest caz? Cum putea Ministerul Turismului să autorizeze o unitate fără autorizaţie de incendiu sau de construire? Alte întrebări.
Practic, în acest moment, doar pornind de la declaraţiile oficiale, Primăria Gura Vadului, prefectura Prahova, Ministerul Turismului, emitenţii autorizaţiilor de construire, DNA, ISU Prahova, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General al Poliţiei Române sunt instituţii care ar trebui în mod public să dea explicaţii privind producerea tragediei de la Ferma Dacilor şi să precizeze cum este posibil ca o unitate fără nicio autorizaţie să funcţioneze în România, în 2023. Deocamdată, este doar tăcere.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro