Petrom a semnat până acum contracte de 2 mld. euro pentru extragerea gazelor din Marea Neagră şi spune că a asigurat 80% din acordurile de execuţie

Autor: Liviu Popescu Postat la 12 decembrie 2023 48 afişări

Cel mai important proiect energetic local off-shore din istoria Mării Negre are asigurate 80% din acordurile de execuţie din partea OMV Petrom (simbol bursier SNP), operatorul perimetrului de exploatare de gaze la mare adâncime Neptun Deep, în urma semnării unor acorduri de 2 mld. euro pentru foraj şi instalaţii cu Transocean (SUA), Halliburton România şi Saipem (Italia).

Petrom a semnat până acum contracte de 2 mld. euro pentru extragerea gazelor din Marea Neagră şi spune că a asigurat 80% din acordurile de execuţie

La T3/2023 Petrom avea numerar de 14 mld. lei (2,8 mld. euro), faţă de 17,5 mld. lei (3,5 mld. euro) în iunie 2023  Ieri a anunţat semnarea a două contracte de circa 2,5 mld. lei (465 mil. euro) pentru servicii de foraj  În august a semnat primul contract pentru Neptun Deep: 8 mld. lei (1,6 mld. euro) cu italienii de la Saipem.

Cel mai important proiect energetic local off-shore din istoria Mării Negre are asigurate 80% din acordurile de execuţie din partea OMV Petrom (simbol bursier SNP), operatorul perimetrului de exploatare de gaze la mare adâncime Neptun Deep, în urma semnării unor acorduri de 2 mld. euro pentru foraj şi instalaţii cu Transocean (SUA), Halliburton România şi Saipem (Italia).

Petrom a anunţat marţi că a semnat noi acorduri pentru exploata­rea gazelor din Neptun Deep şi livrarea acestora din 2027, respectiv 325 mil. euro pentru platforma de foraj semisubmersibilă cu americanii de la Transocean, pentru o perioadă minimă de un an şi jumătate, şi 140 de milioane de euro cu Halliburton pentru servicii integrate de foraj.

În vara acestui an Petrom a semnat cu italienii de la Saipem pentru instalaţiile offshore un contract de 1,6 mld. euro. Halliburton România a avut în 2022 afaceri de 198 mil. lei şi un profit net de 23 mil. lei cu 120 de angajaţi.

„Odată cu atribuirea contractelor pentru platforma de foraj şi pentru serviciile integrate de foraj, OMV Petrom a asigurat peste 80% din acordurile de execuţie necesare livrării proiectului Neptun Deep. Lucrăm cu contractori şi furnizori internaţionali de renume, care au abilităţile şi experienţa necesare pentru a livra acest proiect complex. De asemenea, contăm pe experienţa furnizorilor noştri locali, care cunosc specificul mediului românesc, astfel încât să obţinem cele mai bune rezultate posibile pentru proiectul Neptun Deep“, spune spune Christina Verchere, CEO Petrom.

Cel mai important obiectiv al nostru este să începem producţia în siguranţă si cu respectarea bugetului, în 2027, împreună cu partenerul nostru Romgaz şi să sprijinim România în tranziţia sa spre a deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE, adaugă Christina Verchere.

Acordul pentru platforma de foraj semi-submersibilă de generaţia a şasea include echipajul şi serviciile asociate, produsele, echipamentele şi materialele necesare, potrivit raportului publicat la BVB.

Transocean Barents este o platformă de foraj cu un sistem de poziţionare dinamică Clasa 3, ancore şi platforme RAM duale, ceea ce înseamnă că poate funcţiona eficient atât în locaţiile noastre de mică adâncime, cât şi în cele de mare adâncime.

Mobilizarea pentru Marea Neagră este programată să înceapă spre sfârşitul anului 2024, iar activităţile de foraj sunt planificate pentru 2025. În total, vor fi forate 10 sonde.

Halliburton Energy Services Romania şi Newpark Drilling Fluids Eastern Europe vor asigura servicii integrate de foraj. Experienţa internaţională şi locală a Halliburton în România va fi utilizată într-o gamă largă de servicii, cum ar fi cimentarea, forajul direcţional şi echiparea sondelor.

Cu aceste angajamente recente, OMV Petrom si ROMGAZ sunt pe cale să livreze în siguranţă primele cantităţi de gaze naturale din Neptun Deep în 2027, cu respectarea bugetului de până la 4 miliarde de euro estimat pentru investiţiile totale.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producţie, unul pentru Pelican Sud şi două pentru Domino, reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la ţărm, la Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.

Platforma offshore îşi generează propria energie electrică. Sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

„Un aspect-cheie al conceptului de dezvoltare este că energia naturală a rezervorului este utilizată pentru a transporta gazele naturale la ţărm, eliminând necesitatea comprimării acestora. Acest lucru, împreună cu alte caracteristici ale proiectului, asigură menţinerea emisiilor din proiectul Neptun Deep la un nivel minim, semnificativ sub normele industriei“, menţionează Petrom.

În luna august a acestui an, compania a semnat un acord cu Saipem S.p.A. şi Saipem România SRL cu o valoare totală estimată de aproximativ 1,6 miliarde de euro pentru servicii de management, proiectare, achiziţii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare şi punere în funcţiune a instalaţiilor maritime din cadrul proiectului Neptun Deep. În plus, contractul include testarea şi punerea în funcţiune pentru staţia de măsurare a gazelor naturale şi pentru secţiunile de lângă ţărm şi de pe uscat ale conductei de producţie gaze naturale.

Cine este Transocean:

Transocean este un important furnizor internaţional de servicii, pe bază de contract, de foraj offshore pentru sonde de petrol şi gaze naturale. Compania este specializată în activităţi foraj offshore în sectoare dificile din punct de vedere tehnic la nivel global, cu accent pe serviciile de foraj la mare adâncime şi operează o flotă de platforme de foraj offshore cu cele mai înalte specificaţii din lume. Transocean deţine sau are participaţii parţiale şi operează o flotă de 37 de unităţi mobile de foraj offshore, constând din 28 de platforme pentru ape ultra adânci şi nouă platforme de mediu dificil. În plus, Transocean construieşte o navă de foraj de foarte mare adâncime.

Cine este Halliburton

Halliburton este unul dintre cei mai importanţi furnizori mondiali de produse şi servicii pentru industria energetică. Fondată în 1919, creează tehnologii, produse şi servicii inovatoare care ajută clienţii să-şi maximizeze valoarea pe tot parcursul ciclului de viaţă al unui activ şi să promoveze un viitor energetic durabil.​

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.