Piaţa de capital din România, la un pas de trecerea la statutul de piaţă emergentă
România a fost menţinută pe lista de monitorizare a ţărilor pentru o eventuală reclasificare de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, potrivit ultimei ediţii a raportului Annual Country Classification Review, publicat de FTSE Russell,
România a fost adăugată pe această listă de monitorizare în septembrie 2016. Conform raportului FTSE Russell, în septembrie 2018, Comitetul Consultativ FTSE Russell pentru Clasificarea Ţărilor a aprobat următoarele modificări ale criteriilor de rating:
• "Lichiditate - Lichiditate de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative" - îmbunătăţită de la "Neîndeplinit" la "Restricţionat", ca urmare a îmbunătăţirii lichidităţii pieţei.
• "Tranzacţii extrabursiere permise" - actualizate de la "Neîndeplinit" la "Restricţionat".
„Îmbunătăţirea cu o notă a criteriului de lichiditate al Bursei de la Bucureşti este o recunoaştere internaţională a progreselor realizate de România în ultimii 4 ani pentru îmbunătăţirea lichidităţii. Acum, piaţa de capital din România este la doar un pas de a deveni piaţă emergentă", a declarat Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Criteriul ”Lichiditate - Lichiditate de piaţă suficientă pentru a susţine investiţiile globale semnificative” este singurul criteriu esenţial necesar pentru atingerea statutului de Piaţă Emergentă Secundară. Acest criteriu a fost ridicat cu o treaptă în cadrul acestei evaluări şi va fi reevaluat la revizuirea intermediară din martie 2019. FTSE Russell recunoaşte eforturile Bursei de Valori Bucureşti de a aduce IPO-uri pe piaţă şi de a îmbunătăţi nivelul de lichiditate. România este menţinută pe Lista de Monitorizare drept Piaţă de Frontieră şi va fi reevaluată pentru o eventuală reclasificare la statutul de Piaţă Emergentă Secundară, în cadrul Schemei FTSE de clasificare a ţărilor la Revizuirea Anuală din septembrie 2019.
Adrian Tănase, director general al BVB, a declarat că „Reforma pieţei de capital şi proiectele pe care Bursa de Valori Bucureşti le desfăşoară de câţiva ani, dedicate îmbunătăţirii climatului investiţional, ofertei şi cererii, au fost fundamentale pentru creşterea lichidităţii. De asemenea, considerăm că liberalizarea pieţei OTC, care a intrat în vigoare în septembrie 2018, va sprijini şi mai mult valoarea tranzacţiilor realizate la bursă".
La începutul anului 2014, Bursa de Valori Bucureşti, cu sprijinul părţilor interesate de pe piaţa de capital şi al autorităţilor, a iniţiat o reformă ambiţioasă cu scopul îmbunătăţirii ratingului pieţei de capital de către furnizorii de indici globali, de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă. A fost considerată o modalitate firească în care o ţară clasificată cu ”Investment grade”, precum România, să poată beneficia de o pârghie eficientă pentru creşterea economică asigurată de un ”Investment grade” (statutul de Piaţă Emergentă) al pieţei interne de capital. S-au făcut paşi importanţi în acest sens, printre care: mecanisme de piaţă noi şi îmbunătăţite, acces facil la piaţă pentru investitori, mediu fiscal favorabil pentru investitorii instituţionali, raportare corporativă transparentă şi calitativă a emitenţilor, disponibilitatea fluxului de informaţii privind piaţa de capital şi legislaţia şi în limba engleză, un cadru de tranzacţionare competitiv, o guvernanţă corporativă îmbunătăţită pentru companiile listate, IPO-uri private şi emisiuni de obligaţiuni.
Proiectele de dezvoltare a climatului pieţei de capital din România vor continua ca urmare a dialogului permanent cu investitorii români şi străini. Depunerea eforturilor pentru îmbunătăţirea reglementării fiscale cu privire la oferirea accesului investitorilor străini la mecanismul de împrumut al instrumentelor financiare şi stimularea investitorilor individuali să investească facil în instrumente listate la bursă, evaluarea celei mai bune soluţii de Contraparte Centrală pentru piaţa internă în vederea lansării pieţei derivatelor, atragerea de IPO-uri private şi extinderea programelor de educaţie financiară sunt principalele proiecte pe care se concentrează în prezent Bursa de Valori Bucureşti.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro