Piaţa europeană a criptoactivelor va funcţiona din decembrie 2024 în baza unui nou regulament, aplicabil şi în România, iar ASF a iniţiat discuţii la nivel tehnic cu BNR şi cu alte autorităţi pentru pregătirea noii legislaţii

Autor: Roxana Rosu Postat la 03 iulie 2023 42 afişări

Piaţa europeană a criptoactivelor va funcţiona din decembrie 2024 în baza unui nou regulament, aplicabil şi în România, iar ASF a iniţiat discuţii la nivel tehnic cu BNR şi cu alte autorităţi pentru pregătirea noii legislaţii

Piaţa europeană a criptoactivelor va funcţiona din decembrie 2024 în baza unui nou regulament, aplicabil şi în România, iar ASF a iniţiat discuţii la nivel tehnic cu BNR şi cu alte autorităţi în vederea realizării paşilor premergători pregătirii aplicării acestei legislaţii.                               

„Având în vedere obligaţiile complexe şi domeniul vast acoperit de această legislaţie, dar şi faptul că aplicarea acesteia presupune implicarea atât a autorităţilor financiare non-bancare, cât şi a băncilor centrale, precum şi a altor autorităţi cu expertiză în domeniul IT, respectiv în protecţia consumatorilor, dar şi a altor instituţii care deja au competenţe în acest domeniu, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a iniţiat discuţii la nivel tehnic cu BNR şi cu alte autorităţi în vederea realizării paşilor premergători pregătirii aplicării acestei legislaţii”, a declarat Ovidiu Petru, Director general în cadrul Sectorului Instrumente şi Investiţii Financiare.

Pentru punerea în aplicare a acestui Regulament este necesară elaborarea unui act normativ care să stabilească autorităţile competente la nivel naţional şi alocarea atribuţiilor/responsabilităţilor din perspectiva diferitelor categorii de criptoactive, ţinându-se seama, totodată, şi de implicarea şi de competenţele autorităţilor europene de supraveghere a pieţelor financiare bancare şi nebancare (EBA, ESMA, BCE).

Regulamentul (UE) 2023/1114 (MiCA) are drept obiectiv principal instituirea unui cadru comun de reglementare şi supraveghere pentru activităţile care implică criptoactive şi care nu fac obiectul reglementării la nivelul altor norme comunitare şi se va aplica emitenţilor de criptoactive, precum şi furnizorilor de servicii pentru criptoactive în Uniunea Europeană.  

Regulamentul va proteja investitorii, prin creşterea transparenţei şi prin punerea în aplicare a unui cadru cuprinzător pentru emitenţii şi furnizorii de servicii de criptoactive.

Noile reguli acoperă emitenţii de token-uri asimilate monedelor electronice (EMT), de token-uri raportate la active (ART), precum şi alte tipuri de criptoactive sub condiţia demonstrării că acestea din urmă nu se pot încadra în caracteristicile EMT sau ART.

De asemenea, noua legislaţie vizează şi furnizorii de servicii pentru criptoactive, locurile de tranzacţionare, precum şi furnizorii de portofele în care sunt deţinute criptoactivele.  

Regulamentul prevede, de asemenea, norme pentru comunicările de marketing legate de oferirea publică de criptoactive, precizând că aceste comunicări trebuie să fie identificate ca atare, să fie corecte, clare şi să nu inducă în eroare. De asemenea, Regulamentul stabileşte cerinţe pentru cartea albă a unui criptoactiv (white paper), un document pe care emitenţii trebuie să îl pregătească şi să îl facă public atunci când oferă criptoactive publicului.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aplicare,
autoritati,
regulament,
furnizori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.