Piaţa imobiliară se schimbă radical: Care sunt noile norme de construcţii şi ce vor proprietarii
De la case şi birouri la stadioane, muzee şi spitale, construcţiile oferă o gamă extrem de largă de avantaje, fie că sunt practice sau pur şi simplu estetice. Însă impactul pe care îl au asupra mediului a început în ultimii ani să reprezinte un motiv de îngrijorare, în condiţiile în care, pentru a funcţiona, clădirile au nevoie de cantităţi imense de energie pentru sistemul ventilaţie, încălzire şi iluminat, scrie CNBC.
Potrivit Agenţiei Internaţionale de Energie (IEA), cantitatea totală de energie folosită în clădiri a atins un echivalent de petrol (TEP) de 3.060 milioane de tone în 2018, de la 2.820 TEP în 2010. Cota de combustibili fosili a scăzut mult prea puţin în aceeaşi perioadă, de la 38% în 2010 la 36% în 2018.
„Există în prezent un mediu uriaş pentru construcţii, şi nu este suficient de sustenabil. Este construit pentru a dura circa 100 de ani, dar nu este nevoie să reconstruim complet toate clădirile, trebuie să ne concentrăm asupra amprentei actuale”, spune Christian Ulbrich, preşedinte şi CEO al companiei de consultanţă imobiliară JLL.
Cu cât intrăm mai adânc în secolul XXI, tehnologia şi noile feluri de gândire vor juca un rol crucial în ceea ce priveşte schimbarea clădirilor în spaţii tot mai verzi şi eficiente.
„Sunt de părere că la sfârşitul zilei – şi unii s-ar putea să nu fie de acord – sustenabilitatea trebuie să devină comercială. Într-un moment când viabilitatea comercială se învârte în jurul unor mulţimi de activităţi sustenabile, există o cantitate extraordinară de interes”, continuă Ulbrich.
Deşi banii joacă un rol cât se poate de important când vine vorba de schimbarea modului în care sunt construite clădirile, următorul aspect de luat în calcul trebuie să fie tehnologia.
De la sisteme de iluminat care detectează cât de ocupată este o cameră la aparate de ventilaţie smart, clădirile de astăzi se transformă constant în spaţii cât se poate de inovative.
„O parte a provocării este reprezentată de numărul mare de jucători implicaţi în ecuaţie. Trebuie să ne concentrăm asupra abilităţii de a schimba clădirile vechi. Este vorba despre faptul că soluţiile pe care le doreşte un locatar pot fi diferite de cele pe care le doreşte altcineva. Este vorba despre problemele de securitate care apar atunci când vrei să conectezi toate device-urile dintr-o clădire”, a declarat Rima Qureshi, vicepreşedinte executiv şi director de strategie în cadrul gigantului de telecomunicaţii Verizon.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro