Poveste fara sfarsit
Datele din contractul de privatizare au fost modificate, la "sugestia" UE, la patru ani de la vanzarea combinatului. Obligat sa plateasca impozit pe profit, Ispat Sidex primeste in schimb facilitati la achitarea contributiilor sociale.
Datele din contractul de privatizare au fost modificate, la "sugestia" UE, la patru ani de la vanzarea combinatului. Obligat sa plateasca impozit pe profit, Ispat Sidex primeste in schimb facilitati la achitarea contributiilor sociale.
Prin urmare, statul roman a decis, la sfarsitul lui 2004, sa anuleze exceptarea de
Ideea era sprijinita si de Mircea Ursache, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Parerea lui Ursache: trebuie analizata fiecare prevedere din contract, in cazul Ispat Sidex dar si in al altor combinate, "pentru a se gasi masuri compensare, astfel incat, per ansamblu, sa ramana aceleasi facilitati, stipulate in acte aditionale la contractele de privatizare". In aceste conditii, Narendra Chaudhary, directorul general al Ispat Sidex se declara optimist, inainte de sfarsitul anului trecut.
A intervenit insa un act normativ, promovat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care cuprindea modificarile de natura fiscala ale Ordonantei 119/2001, privind privatizarea Sidex. Practic, noul act normativ consfinteste faptul ca societatea e obligata sa plateasca, cu doi ani mai devreme decat se convenise, taxele vamale si TVA pentru importuri. De asemenea, ratele datorate de combinat pentru un credit la BNP (si platite de Ministerul Finantelor) vor fi rambursate esalonat de societate catre MFP, in termen de zece ani.
Pentru sumele platite de minister pana la 31 decembrie 2004, societatea beneficiaza de o perioada de gratie de trei ani. Iar pentru ratele scadente incepand cu 1 ianuarie 2005, societatea va plati MFP o dobanda anuala de 7,24%, plus o marja de 1% aplicata la aceste sume. Aceasta din urma prevedere nu fusese, nici ea, inclusa in Ordonanta 119/2001.
Ispat Sidex primeste, totusi, unele "bonusuri" din partea statului. Mai intai, a mai primit o pasuire de un an
Pana la sfarsitul lui 2004, Mircea Ursache declara ca din ianuarie 2005 vor fi demarate negocieri cu proprietarii combinatului de la Galati pentru a se gasi modalitatile de compensare a facilitatilor anulate cu altele noi. La inceputul anului 2005, declaratiile lui s-au mai nuantat: "Urmeaza sa vina ei (n.r. - conducerea Ispat Sidex) sa ceara ceva in schimbul anularii unor facilitati", a declarat, pentru BUSINESS Magazin, seful AVAS.
Oricum ar evolua lucrurile, Ispat Sidex are, totusi, o pozitie avantajata. Atuul principal il reprezinta tocmai contractul de privatizare, semnat de autoritatile de la Bucuresti si ratificat printr-o lege. Iar acum se poate spune ca obligatiile asumate de defuncta APAPS nu au fost respectate. Aceasta este singura certitudine a intregii povesti, acceptata, probabil, de orice tribunal din lume.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro