Premieră în inteligenţa artificială: Un program de imitare a vocii, folosit pentru un jaf masiv/ Tehnologia, accesibilă oricui
Un program de imitare a vocii a fost folosit într-un furt masiv, de sute de mii de dolari, iar insolitul caz de jaf cu ajutorul inteligenţei artificiale ar fi unul dintre primele făcute publice, potrivit The Washington Post.
Directorul unei companii energetice din Marea Britanie, care a crezut că vorbeşte la telefon cu şeful lui, a trimis peste 240.000 de dolari într-un cont secret din Ungaria, în luna martie, potrivit firmei de asigurări franceze Euler Hermes, citată de publicaţia americană.
Firma de asigurări nu a făcut public numele companiei energetice.
Directorul companiei a declarat pentru The Post că solicitarea de a trimite bani în acel cont a fost "mai degrabă ciudată", dar vocea a fost reprodusă atât de bine, părând autentică, încât nu a avut altă opţiune decât să dea curs cerinţei.
Programele de sintetizare a vocii pot copia ritmul şi intonaţia din vocea unei persoane şi pot fi utilizate pentru a crea discursuri foarte convingătoare.
Acestea pot avea şi aspecte pozitive, de exemplu, să contribuie la "umanizarea" sistemelor de telefonie automate şi să ajute oamenii cu deficienţe de vorbire să se exprime.
Însă ele reprezintă o ameninţare din ce în ce mai mare pentru orice este bazat pe comunicarea tradiţională, de la tranzacţii la discuţii între iniţiatori de legi.
Împreună cu înregistrările video create cu ajutorul inteligenţei artificiale, ele sunt parte a unui fenomen alarmant, potrivit specialiştilor, cunoscut ca "deepfake", ce are un mare potenţial de a eroda încrederea în instituţiile publice.
Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro