Primarul Capitalei Gabriela Firea a impus un buget neverosimil pentru anul în curs. Creşterea bugetată de ea este de 80%
Consiliul General al Primăriei Capitalei a aprobat la finalul săptămânii bugetul pe 2020 propus de primarul general Gabriela Firea care prevede venituri la bugetul local de 7,2 miliarde lei (1,5 mld. euro). Aceste estimări indică o supraevaluare bugetară cu circa 80% faţă de 2019 şi 2018, când au fost înregistrate venituri de circa 4 miliarde de lei pe fiecare an menţionat.
Consiliul General al Primăriei Capitalei a aprobat la finalul săptămânii bugetul pe 2020 propus de primarul general Gabriela Firea care prevede venituri la bugetul local de 7,2 miliarde lei (1,5 mld. euro). Aceste estimări indică o supraevaluare bugetară cu circa 80% faţă de 2019 şi 2018, când au fost înregistrate venituri de circa 4 miliarde de lei pe fiecare an menţionat.
În 2018, Primăria Municipiului Bucureşti a estimat în bugetul aprobat venituri de 5,7 mld. lei, dar a avut încasări de doar 4 mld. lei. Deşi veniturile au fost cu 42% mai mici faţă de aşteptări, Primăria a mizat în 2019 pe estimări mai mari decât în 2018, astfel bugetul de anul trecut estima venituri de 6,8 mld. lei, dar încasările au fost tot de 4 mld. lei.
Primăria Capitalei are în continuare viziuni foarte optimiste, astfel că în bugetul propus şi aprobat sunt aşteptate anul acesta venituri de 7,2 mld. lei. În contextul în care bugetul aprobat este supraevaluat, consilierii din partea partidului nu au votat bugetul Primăriei Capitalei pentru acest an.
„Bugetul Primăriei Capitalei pe 2020 este o comedie, nu are nicio legătură cu realitatea. Veniturile estimate, 7,2 mld. lei, sunt, ca şi în anii precedenţi, supraevaluate cu aproximativ 75%. În aceste condiţii, bugetul aprobat nu merită comentat, neavând nicio valoare practică“, a spus Nicuşor Dan, candidat pentru Primăria Capitalei.
Cea mai mare parte a veniturilor administraţiilor locale se bazează pe impozitul pe salarii şi venit. De la scăderea impozitului pe salarii, de la 16% la 10%, Primăria Muncipiului Bucureşti pierde anul cam 1 mld. lei. Bugetul pentru anul acesta prevede venituri fiscale de circa 4,6 miliarde lei, iar dintre acestea 3,5 miliarde lei sunt încasări estimare din impozitul pe venit de la persoanele fizice, adică din salarii.
Primăria Capitalei estimează un buget total de 10 miliarde lei pentru anul acesta (buget propriu, buget al altor instituţii plus împrumuturi de aproape 750 mil. lei), fiind primăria cu cele mai mari venituri din România.
Cheltuielile estimate se ridică la 10 mld. lei. „La rectificarea bugetară din 18 decembrie 2019 primăria a estimat venituri pentru 2019 de 5,9 miliarde lei. 13 zile mai târziu, la execuţia bugetară, veniturile reale au fost de 4 miliarde lei. Aşa cum am spus în 18 decembrie 2019, consilierii au participat la o comedie, ştiind că cifrele aprobate sunt departe de realitate“, spune Dan.
În ceea ce priveşte cheltuielile, subvenţiile pentru fosta companie Radet, actuala Termoenergetica, principalul furnizor de apă caldă şi căldură, şi pentru Societatea de Tranport Bucureşti (STB) sunt estimate la 1,6 mld. lei. Cheltuielile totale de personal sunt estimate la 1,9 mld. lei, iar cheltuielile pentru investiţii, unde sunt alocate sumele pentru proiectele mari din Bucureşti, sunt estimate la 2,1 mld. lei.
„Întrebarea importantă pentru administraţia capitalei este cât sunt plăţile restante neintroduse în execuţia bugetară. Spre exemplu, la rectificarea bugetară din decembrie 2019 se estima subvenţia pentru STB la peste 1 miliard de lei, iar în execuţia bugetară la sfârşit de 2019 plăţile făcute au fost de doar 650 milioane lei. Plăţi restante importante sunt şi faţă de Elcen. În estimarea mea, plăţile restante sunt între 1 miliard şi 2 miliarde lei, adică între 25% şi 50% din bugetul real“, spune Nicuşor Dan într-un comunicat.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro