Primarul Marian Vanghelie, arestat preventiv în dosarul de corupţie
Instanţa supremă a decis arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.
Sâmbătă, în jurul orei 8.30, primarul a fost dus la Arestul central al Poliţiei.
Decizia de arestare luată în cazul său nu este definitivă, dar este executorie. Edilul poate contesta măsura, un alt complet al instanţei supreme urmând să stabilească dacă primarul Sectorului 5 va rămâne după gratii.
Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.
Primarul Sectorului 5 a plecat de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sâmbătă, în jurul orei 00.40, ordonanţa de reţinere emisă pe numele acestuia expirând vineri, în jurul orei 22.45.
Vanghelie a spus, la ieşirea din sediul ICCJ, că este foarte obosit, pentru că joi, după ce a fost reţinut, a ajuns târziu în arestul Poliţiei Capitalei, unde a stat de vorbă cu echipa din camera în care a fost încarcerat.
Când a fost adus la ICCJ pentru judecarea propunerii DNA de arestare preventivă, Marian Vanghelie spunea că are ”un loc în celulă pentru Ponta şi Oprea”.
Potrivit procurorilor, în perioada 2007 - prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marin Dumitru să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, în valoare totală de aproximativ două miliarde de lei.
Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice, Vanghelie a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între Primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de Dumitru, pe de altă parte.
"Comisionul" respectiv a fost plătit de către omul de afaceri lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Mircea-Sorin Niculae şi a unei alte persoane apropiate lor, respectiv Daniel-Nicolae Dinuţ, potrivit unor documente ale anchetatorilor.
Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace SRL (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de Vanghelie, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.
Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti SA şi Fashion Brand Management SRL, la care era asociat Mircea Niculae, şi Economat Sector 5 SRL, al cărei director general este Laura Ciocan.
O parte a "comisionului" a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie.
De asemenea, pentru garantarea plăţii "comisionului" de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai lui Vanghelie, susţin procurorii DNA.
Altă modalitate de plată a "comisionului" de 20% a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management SRL.
În aceeaşi perioadă, Vanghelie şi Niculae (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti SA şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management SRL) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.
Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de Vanghelie de la administratorul mai multor societăţi comerciale, spun procurorii.
De asemenea, Vanghelie ar fi disimulat adevărata natură a provenienţei părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting SRL, părţi sociale pretinse de acesta de la Marin Dumitru.
Potrivit documentelor anchetatorilor, Marin Dumitru ar fi cedat controlul societăţii comerciale Splai SA, care are în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, unor persoane apropiate lui Vanghelie. Astfel, părţile sociale ale firmei Eurowest SRL (care deţine majoritatea acţiunilor la Splai SA) ar fi fost cedate în favoarea şoferului lui Vanghelie, Adrian Murgoci.
Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi soţul ei, Sorin Ciocan, au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a lui Vanghelie, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior, mai spun anchetatorii.
Potrivit unor surse judiciare, un mod de plată al "comisionului" l-a constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de Vanghelie.
În 2009, la solicitarea lui Vanghelie societăţile controlate de Dumitru ar fi încheiat contracte de publicitate de două milioane de euro cu societatea Ocram Televiziune SRL, care opera postul OTV. Contractele nu au fost executate de televiziune, dar serviciile au fost plătite de firmele lui Dumitru, potrivit surselor citate.
Tot la solicitarea lui Vanghelie, firma Premier Palace SRL, controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de Marin Dumitru, a încheiat contracte de publicate în valoare de aproximativ 200.000 de euro cu B1 TV Channel SRL, operatorul postului de televiziune B1TV, au mai arătat sursele citate.
În dosar apare şi interceptarea unei convorbiri între Marian Vanghelie şi Mariana Carla Dinu, care ar fi intermediat primirea de către edil a unor părţi din "comisionul" de 20 la sută din valoarea contractelor, pretins de primar. În conversaţia interceptată, Vanghelie încearcă să o convingă pe Dinu să dea declaraţii în favoarea sa, spunându-i să stea liniştită pentru că el poate interveni pe lângă preşedintele Klaus Iohannis, prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan.
"VANGHELIE DANIEL MARIAN: Deci, eu ştiu toate fazele.Deci, nu trebuie să... să discutăm! Discutăm numai la ureche, aşa! Şi eu...Poţi să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul,să vină... Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre' să recunosc: 'Da, domn'e, a venit, ai venit să te sfătui cu mine.' Şi dacă vrei... Da' spune-mi adevărul! Pentru că mă poţi ajuta! E păcat de Dumnezeu aşa să...pentru că te sperii... că nu te ajuţi nici pe tine, nici pe mine, înţelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu RAREŞ, să se ducă mâine dimineaţă, la prima oră, la IOHANNIS, înţelegi? Că eu am o... ţin relaţia prin RAREŞ BOGDAN cu IOHANNIS, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.
D.M.C.: Am înţeles!
.............................................................................................................................
D.M.C.: N-a venit?
VANGHELIE DANIEL MARIAN: Da' te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să ştiu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu ştiu bine şi cum fac ăştia cu jocurile, înţelegi? Eu, după ce termin cu tine şi cu avocaţii, mă duc la... mă duc şi mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la IOHANNIS acasă. Deci, eu o să încerc să opresc căcatul ăsta, da' problema... am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu ştiu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo şi hai să vedem cum o întoarcem cu avocaţii! Mă gândesc, că nu-s nebun şi tu eşti deşteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ţi-a zis să faci? Şi cu mine ce să faci şi dacă vii la mine şi nu ştiu ce şi după aia eu îţi...discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu ştiu ce, nu ştiu... Mă, ce scrii tu, asta, nu ştie nimeni, decât noi doi, dă-o naibi! Spune-mi, nu ţi-au zis să mă... vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! ...[neinteligibil]...în, în tine stă, în tine stă pentru... Tu... dacă te ţii bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva", arată sursele citate, care redau din documente ale anchetatorilor.
Carla Dinu ar fi primit două imobile, parte a "comisionului" destinat lui Vanghelie pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru. Acesta din urmă a mai cedat controlul societăţii comerciale Splai SA, având în proprietate numeroase clădiri şi terenuri, Carlei Dinu şi lui Adrian Murgoci, pentru a garanta plata comisionului de 20 la sută din valoarea contractelor publice cu Primăria Sectorului 5, au mai arătat sursele citate.
Marian Vanghelie este primar al Sectorului 5 din anul 2000, el câştigând alegerile din poziţia de candidat al PSD. El a fost membru al acestui partid până în noiembrie 2014, când a fost exclus, alături de Mircea Geoană şi Dan Şova, în urma votului Comitetului Executiv Naţional al PSD.
Ulterior, în martie, Vanghelie şi Geoană au anunţat înfiinţarea unei noi formaţiuni politice, Partidul Social Românesc.
Deputata PSD Oana Mizil, iubita lui Vanghelie, a fost audiată şi ea la DNA în acest dosar, joi, fiind suspectată de operaţiuni de comerţ incompatibile cu funcţia.
După audieri, Mizil şi-a depus demisia din Parlament, iar secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a anunţat că ea va fi exclusă din PSD ca urmare a faptului că apare pe listele de susţinători ai Partidului Social Românesc.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro