În primele şapte luni ale acestui an, s-au adăugat peste 6.000 de locuri de cazare. România dispune de 364.000 de locuri în unităţile de cazare, iar în ultimii zece ani numărul acestora a fost în creştere

Autor: Miruna Diaconu Postat la 01 noiembrie 2021 60 afişări

România numără la data de 31 iu­lie a acestui an cu 6.000 de locuri de cazare în plus, însă este la jumătate faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ul­ti­mul an de referinţă pentru turism, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

În primele şapte luni ale acestui an, s-au adăugat peste 6.000 de locuri de cazare. România dispune de 364.000 de locuri în unităţile de cazare, iar în ultimii zece ani numărul acestora a fost în creştere

România numără la data de 31 iu­lie a acestui an cu 6.000 de locuri de cazare în plus, însă este la jumătate faţă de aceeaşi perioadă din 2019, ul­ti­mul an de referinţă pentru turism, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

România dispunea la sfârşitul celor şapte luni din acest an de peste 364.000 de locuri de cazare, însă cele mai multe dintre acestea se aflau în Constanţa, adică circa 88.000 de locuri. Judeţul de la malul Mării Negre are cele mai multe locuri de cazare din ţară, reprezentând circa un sfert din totalul locurilor la nivel naţional. Totodată, Constanţa este şi unul dintre cele mai căutate judeţe de către turişti în sezonul estival. Numărul real al locurilor de cazare este şi mai mare pe litoral, însă există multe unităţi de cazare care nu sunt clasificate şi lucrează şi în ilegalitate pentru a evita plata taxelor.

Cel mai vizitat judeţ din România în 2020 a fost Constanţa, care a primit peste 1 milion de turişti anul trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Este primul an în care Constanţa reuşeşte să atragă cei mai mulţi turişti, concurând cu Braşovul şi Bucureştiul în ultimii ani. Capitala a fost cea mai vizitată de către turişti în ultimii ani cu excepţia lui 2020, dar pandemia a schimbat acest lucru, astfel că în 2020 au reuşit să ajungă doar 560.000 de turişti în Bucureşti.

Situaţia nu s-a schimbat în acest an, iar în primele opt luni din 2021, Constanţa a primit peste 1 milion de turişti, pe când Bucureştiul se află la jumătate, iar Braşovul a avut peste 670.000 de turişti până la 31 august.

Constanţa a reuşit să se situeze şi în 2020 şi anul acesta pe primul loc al celor mai căutate judeţe din România de către turişti datorită faptului că mai mulţi români au preferat să îşi facă vacanţele pe litoralul românesc. Destinaţiile preferate de vară ale turiştilor români erau în alţi ani Grecia, Turcia sau Bulgaria, însă pandemia a limitat numărul călătoriilor făcute în afară. în vara acestui an, Turcia şi Grecia au intrat pe lista roşie a ţărilor cu risc epidemiologic, iar persoanele nevaccinate care se întorceau din aceste ţări erau obligate să stea în carantină. Astfel, românii s-au reorientat fie către litoralul bulgăresc, fie către litoralul românesc.

De asemenea, pentru mulţi operatori de pe litoralul românesc, vara acestui an a fost cea mai bună atât din punct de vedere al numărului de turişti, cât şi din perspectiva încasărilor, fiind chiar mai mari decât cele din 2019.

Însă la nivel naţional acest lucru nu este valabil, mulţi hotelieri şi proprietari de pensiuni se confruntă cu o scădere drastică a cererii din cauza celui de-al patrulea val. Cu toate că sectorul turistic local trece în continuare printr-o perioadă incertă, iar pierderile sunt foarte mari, există în continuare iniţiative antreprenoriale care merg mai departe. Micii antreprenori investesc în unităţi noi de cazare, dar şi mai marii investitori au dus mai departe proiectele începute în pofida pandemiei.

Spre exemplu, anul acesta, grupul lituanian Apex Alliance Hotel Management, care deţine şi operează patru hoteluri în Bucureşti, a finalizat investiţia de 42 mil. euro din centrul Bucureştiului. Investiţia în Hotelul Marmorosch Bucharest, sub brandul Autograph Collection, a ajuns la 42 milioane euro. De asemenea, Hotelul Ramada by Wyndham Târgu Jiu, prima unitate de cazare clasificată la patru stele sub un brand internaţional din judeţul Gorj, a fost deschis pe 1 septembrie. Hotelul deţinut de antreprenorul local Cristi şerban. Acestea sunt doar câteva exemple, însă există mai multe cazuri de hoteluri şi pensiuni deschise anul acesta.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cazare,
locuri,
romania,
crestere,
dispunere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.