Procurorii ifloveni cercetează 14 persoane suspectate de evaziune cu prejudiciu de peste 6 milioane de lei
Procurorii ilfoveni cercetează 14 persoane, dintre care două deja arestate preventiv, pentru evaziune fiscală produsă în urma comerţului cu legume şi fructe, prejudiciul adus statului în acest caz fiind de peste 6 milioane de lei, anunţă parchetul instanţei supreme.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal Ilfov au pus, în 12 februarie, în mişcare acţiunea penală în acest dosar şi au reţinut 14 inculpaţi, acuzaţi de evaziune fiscală.
Astfel, notează sursa citată, inculpaţii Gheorghe Grigoraş (administrator al S.C. A. F. S.R.L., administrator în fapt al SC U. Q. SRL), Murat Alic (asociat în cadrul SC A. F. SRL), Marilena Pestriţu, (director în cadrul SC A. F. SRL), Mariana Virginia Aduducesei (angajat în cadrul SC A. F. SRL) au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Ilfov cu propunere de arestare preventivă, pentru evaziune fiscală.
Cererea a fost admisă în parte, astfel că Gheorghe şi Murat au fost arestaţi, iar Pestriţu şi Aduducesei au fost puse sub control judiciar.
Alături de cei patru mai sunt cercetaţi în dosar Hamit Uludag (administrator al societăţii U.Q.), Laura Bădescu (angajat în cadrul U.Q.), Eugen Bogdan Droc (administrator în fapt al Soltel Trust), Elena Droc (administrator în fapt al Soltel Trust ), Corina Ioana Droc (asociat în cadrul Soltel Trust), Constantin Iancu (administrator în cadrul Soltel Trust), Marilena Camelia Lişiţă (administrator al Liscam Impex), Florin Vişan (administrator în fapt al D.D., societate de la care Liscam Impex şi-a procurat un stoc fictiv de mărfuri), Florian Dona (administrator al Abstract Tehnique) şi Fuat Cakmak (administrator în fapt al Abstract Tehnique) pentru complicitate la evaziune fiscală.
Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie - septembrie 2014, societatea A.F., prin intermediul unui mecanism infracţional ce avea la bază societatea U.Q. a efectuat un număr de 398 achiziţii intracomunitare de legume şi fructe în valoare de 21.765.007 lei, creând un prejudiciu bugetului consolidat al statului în cuantum de 6.262.815 lei (aproximativ 1.300.000 euro), din care 3.757.689 TVA şi 2.505.126 impozit pe profit.
În vederea eludării plăţilor aferente impozitului pe profit precum şi a TVA - ului, în circuitul evazionist au fost introduse trei societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă (societatea Abstract Tehnique, Soltel Trust şi Liscam Impex).
În această perioadă, au fost înregistrate de la aceste trei societăţi comerciale achiziţii ce nu au la bază operaţiuni reale, în valoare totală de 15.657.038 de lei (920.728 de lei de la societatea Abstract Tehnique, 9.013.640 de lei de la societatea Liscam Impex şi 5.722.669 de lei de la Soltel Trust).
Aceste înregistrări în contabilitate nu au avut la bază operaţiuni reale, fiind făcute exclusiv în scopul sustragerii de la plata TVA - ului şi impozitului pe profit obţinut ca urmare a comercializării mărfurilor provenite din achiziţiile intracomunitare efectuate în această perioadă.
De asemenea, este de menţionat faptul că, despre A.F. se cunoaşte că rulează un volum important de legume şi fructe, oferind unul dintre cele mai mici preţuri pentru vânzarea acestora, această societate fiind unul dintre cei mai mari distribuitori de legume - fructe de pe piaţa autohtonă.
Anchetatorii precizează că în cauză s-a dispus instituirea măsurii de siguranţă a sechestrului asigurător pe o serie de bunuri mobile şi imobile ale celor cercetaţi până la concurenţa sumei de 6.262.815 lei.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiţerilor operativi de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Ilfov - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro