Proprietarul unei ferme de 40 de măgăriţe din Brăila trimite o parte din producţia de lapte în Franţa, Anglia, Italia sau Germania

Autor: Florentina Niţu Postat la 08 decembrie 2019 1642 afişări

„Zilnic, colectăm 10 litri de lapte, iar un litru îl vindem cu 100 de lei.“

Proprietarul unei ferme de 40 de măgăriţe din Brăila trimite o parte din producţia de lapte în Franţa, Anglia, Italia sau Germania

„Zilnic, colectăm 10 litri de lapte, iar un litru îl vindem cu 100 de lei.“

Fermierul Marinel Giol din localitatea Movila Miresii, judeţul Brăila, a cumpărat prima măgăriţă în urmă cu patru ani cu 1.000 de lei (210 euro), pentru a-i folosi laptele animalului să-şi trateze soţia de tuse. Consătenii au început şi ei să-i ceară tot mai des lapte, astfel că antreprenorul s-a extins, iar acum deţine o fermă de 40 de măgăriţe, după o investiţie de circa 20.000 de euro.

„Eu aveam măgar când eram mic şi ştiam că laptele animalului este foarte bun pentru tratarea tusei. Soţia mea s-a îmbolnăvit acum patru ani, am cumpărat o măgăriţă cu 1.000 de lei, iar după ce a băut laptele s-a făcut bine. Lumea din sat a început să vină să îmi ceară lapte şi aşa am tot cumpărat măgăriţe“, spune Marinel Giol, proprietarul unei ferme de 40 de măgăriţe din Brăila.

Zilnic, compania produce 10 litri de lapte, iar un litru costă de 100 lei. Laptele este vândut în aproape toată România, dar producătorul trimite şi în Franţa, Anglia, Italia şi Germania. El spune că are mulţi clienţi din Capitală, avocaţi, jurnalişti sau medici, care merg să cumpere pentru ei sau pentru copiii lor lapte de măgăriţă. „Laptele de măgăriţă este singurul fără bacterii şi seamănă cu laptele matern din punctul de vedere al consistenţei. Acum, căutăm parteneri cărora să le dăm laptele pentru procesare, să facă brânză, lapte praf, cosmetice sau bomboane. Un kilogram de brânză costă 1.000 de euro, în România nu prea este cerere, dar în afara ţării se caută foarte mult“, a mai spus fermierul.

O măgăriţă costă acum 500-600 de euro, iar fermierul spune că în 2020 vrea să le înmulţească. De altfel, planurile sale de viitor sunt să se extindă şi să devină o fermă importantă în domeniu. „În fiecare an am investit în fermă.“ Măgăriţele sunt o rasă protejată în România, astfel că fermierul nu are dreptul să le taie pentru consumul propriu sau să le abatorizeze. Totuşi, el spune că statul nu susţine aceste animale, deoarece nu oferă subvenţie pentru creşterea lor. Fermierul adaugă că în Italia sunt foarte mulţi crescători de măgăriţe, pentru că au contract cu statul şi îl dau îmbuteliat în sticluţe de 100 ml către spitale, pentru a trata copiii de tuse.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lapte,
braila,
italia,
anglia,
ferme,
franta,
germania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.