Protestele de la Roma contra austerităţii au degenerat în violenţe (VIDEO)
Zeci de mii de oameni au protestat, la Roma, contra austerităţii, într-o demonstraţie la care au participat între 25.000 de oameni, după estimările poliţiei, şi 70.000, după estimarea sindicatelor organizatoare.
Demonstraţiile de sâmbătă au fost a doua fază a protestului, după o grevă extinsă organizată vineri de sindicatul de extremă stânga Cobas, la care au participat funcţionari publici, personalul spitalelor şi lucrătorii din transport, spre a cere guvernului să renunţe la măsurile de austeritate.
Manifestaţia a degenerat, după ce mai mult de 100 de demonstranţi mascaţi au atacat Ministerul Economiei de la Roma cu sticle, ouă şi cocteiluri Molotov şi au spart vitrina unei bănci din apropiere. Ei s-au încăierat cu poliţia, încercând să atace cu bâte scuturile poliţiştilor, apoi au fost respinşi de aceştia şi s-au răzbunat dând foc unor tomberoane. "Ăsta e numai începutul", a spus un tânăr mascat, citat de The Telegraph.
Poliţia a operat 15 arestări în rândul demonstranţilor violenţi, care veniseră pregătiţi cu lanţuri, cuţite, pietre şi bâte. Doi poliţişti au fost răniţi în cursul ciocnirilor.
Bugetul pe 2014, prezentat de premierul Enrico Letta în această săptămână, nu prevede măriri de salarii pentru angajaţii din sectorul public şi nici reduceri notabile ale poverii fiscale pentru salariaţi.
"Un asemenea buget loveşte în continuare o ţară care e deja în genunchi", a declarat Piero Bernocchi, purtătorul de cuvânt al Cobas, citat de Euronews.
Demonstranţii se opun şi proiectului unei linii de TGV între Italia şi Franţa, atât din motive de mediu, cât şi din cauza costurilor de construcţie, cu bani despre care ei susţin că ar putea fi folosiţi mai bine pentru susţinerea şomerilor şi a săracilor. Au participat la marş şi imigranţi veniţi din nordul Africii, care cer azil în Italia.
Italia se află în recesiune din a doua jumătate a lui 2011, situaţie înrăutăţită de majorările de taxe şi de tăierile de cheltuieli iniţiate de fostul premier Mario Monti. Şomajul în rândul tinerilor este la un maxim absolut, de 40,1%.
Premierul Letta a fost aşteptat să pună capăt politicilor de austeritate, însă până acum nu a fost capabil să-şi îndeplinească această promisiune către electorat, din cauza dezacordurilor din fragilul său guvern de coaliţie.
La începutul lui octombrie, Enrico Letta a reuşit să obţină un vot de neîncredere în parlament care a reuşit să stabilizeze pentru moment situaţia politică din Italia, după încercarea lui Silvio Berlusconi de a provoca o criză de guvern şi alegeri anticipate prin demisia a cinci miniştri din partidul său.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro