Mai este pusul banilor la saltea o variantă bună de a economisi în 2024? „A pune banii la saltea nu e o soluţie pentru că avem inflaţie. Dacă îi pui la saltea, nu câştigi nici măcar cât ai câştiga dacă i-ai ţine în bancă”

Postat la 03 septembrie 2024 24 afişări

Mai este pusul banilor la saltea o variantă bună de a economisi în 2024? „A pune banii la saltea nu e o soluţie pentru că avem inflaţie. Dacă îi pui la saltea, nu câştigi nici măcar cât ai câştiga dacă i-ai ţine în bancă”

Una dintre întrebările cele mai importante pe care le au tinerii atunci când vine vorba despre economisire este unde să îşi pună banii strânşi, astfel încât aceştia să fie siguri şi să nu îşi piardă din valoare. 

Cu toţii ştim vechiul obicei din trecut de a pune banii sub salteaua patului, însă mai este astăzi o variantă potrivită, dat fiind contextul inflaţionist şi numeroasele variante de a ne crea economii? Elena, o tânără în vârstă de 23 de ani, se întreabă care care sunt cele mai bune moduri de a economisi bani, altele decât cele clasice, cum ar fi a-ţi pune banii la saltea sau a-i strânge într-un cont la bancă.

„A pune banii la saltea nu e o soluţie pentru că de multe ori vorbim de inflaţie. Acum, inflaţia este la 5,4%. Mai bine îi depui la bancă, avem dobânzi acum între 4% şi 6,5% şi avem câştig. Dacă îi pui la saltea, nu câştigi nici măcar cât ai câştiga dacă i-ai ţine în bancă. Dacă vrem să investim, puteam să ne orientăm spre alte zone, dar e foarte important să avem resurse în depozite la termen. Dacă avem nevoi imediate, îi punem în contul curent. Diferenţa dintre contul de economi şi depozitul la termen este următoarea: la depozitul la termen trebuie să ţinem suma blocată pentru cât timp este constituit depozitul.

Dacă retragem banii înainte de termen pierdem dobânda. În schimb, avantajul este că la depozitul la termen avem o dobândă mai bună decât la contul de economii, unde avem flexibilitatea de a depune şi a scoate banii oricând, dar avem un randament mai mic. Nu sunt de acord cu ţinerea banilor în contul curent pentru că acolo nu produc”, a explicat Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, în timpul emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT.

Tema centrală a celei mai recente ediţii a emisiunii Ce faci cu banii tăi?, un proiect susţinut de Banca Transilvania, care face parte din programul de educaţie Finanţe pe înţelesul tuturor al BT, a fost cea a economisirii.

Gabriela Folcuţ, director executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi  Laur Neagu, fondator al Academiei Te fac programator, au explicat, pe înţelesul tuturor, ce înseamnă să economiseşti, cum îţi creezi un obicei şi de ce e bine să ai bani puşi deoparte.

Ce faci cu banii tăi? este o emisiune ZF sub umbrela FIT – Finanţe pe înţelesul tuturor, programul de educaţie al Băncii Transilvania. BT a lansat anul trecut FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară prin care îşi propune să construiască pentru generaţiile Alpha, Z şi Y o bază solidă în ceea ce priveşte gestionarea banilor. Astfel, în noul proiect video al Ziarului Financiar, sub umbrela FIT şi susţinut de BT, întrebări concrete şi simple din sfera educaţiei financiare vor deveni teme de discuţie care îi vor ajuta pe tineri să ia decizii financiare bine informate.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pensie,
bani,
incepere,
viata,
batranete

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.