Ramona Ivan, CEC Bank: Încă mai avem de lucru pe atragerea fondurilor europene din cadrul 2021-2027 şi din PNRR. Trebuie să apăsăm pedala de acceleraţie

Autor: Alex Ciutacu Postat la 04 octombrie 2024 37 afişări

Ramona Ivan, CEC Bank: Încă mai avem de lucru pe atragerea fondurilor europene din cadrul 2021-2027 şi din PNRR. Trebuie să apăsăm pedala de acceleraţie

România trebuie să accelereze ritmul în care atrage fonduri din europene din cadrul multianual 2021-2027 şi din PNRR, în contextul în care unele dintre termenele limită se apropie rapid, a explicat Ramona Ivan, director al Direcţiei Relaţii cu Instituţii Naţionale şi Internaţionale în cadrul CEC Bank, prezentă la conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Oradea.

„Încă mai avem de lucru pe cadrul 2021-2027 şi PNRR şi când zic mai avem ne referim şi la noi, CEC Bank, sistemul bancar, alături de mediul de business, alături de decidenţi. Trebuie să apăsăm pedala de acceleraţie puţin mai mult pentru că nu prea mai e timp, cel puţin pe PNRR, unde anul 2026 bate la uşă”.

România nu a învăţat neapărat din experienţa trecutului, în contextul în care la nivel naţional au demarat mai greu în primii ani şi programele pe cadrul 2007-2013 sau 2014-2020, unde absorbţia a accelerat masiv pe ultima sută de metri.

„Într-adevăr, pe 2021-2027 suntem la un procent de absorbţie de până în 2%, la PNRR şi acolo sunt trase cele 9,4 miliarde de euro şi cam 3 miliarde de euro sunt deja date la beneficiari. Asta îmi spune că se vor întâmpla multe lucruri”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • ­De fiecare dată sunt impresionată de Oradea. E o dezvoltare absolut deosebită şi vă felicit pe toţi pentru că fiecare în parte contribuie la ce se întâmplă aici.
  • Nu aş putea spune că cineva este reticent să acceseze fonduri nerambursabile sau alte forme de sprijin. Este un anumit proces care nu este cel mai simplu şi implică o anumită documentaţie. Evident, deja există şi firme de consultanţă specializate care te ajută, dar totul pe undeva costă şi trebuie să ai şi răbdare.
  • Noi, băncile, suntem foarte interesaţi să se dezvolte aceste proiecte cu fonduri europene, vorbim inclusiv din punct de vedere naţional, dacă vorbim de deficit bugetar, de cum ar putea România să se dezvolte, clar aceşti bani ne sunt absolut necesari.
  • Uneori se vine târziu la bancă în cadrul unui proeit pe fonduri europene. Dacă se discută cu banca mai devreme atunci putem să salvăm şi etape şi să fie un proiect mai uşor de finanţat.
  • Birocraţia există în continuare, important este să se vadă printre rânduri. Dacă ajungi să ai 1-2-3 proiecte, la un moment dat lucrurile nu mai par la fel de birocrate. Noi încercăm şi la nivelul băncii, dar şi la nivelul Asociaţiei Române a Băncilor să convingem că anumite lucruri care nu sunt utile e bine să se renunţe la ele.
  • E bine să nu se lanseze toate programele în acelaşi timp pentru că la un moment dat se concurează între ele. Nu ar trebui lansate concomitent lucruri care să se suprapună, ar trebui lucruri care se completează între ele.
  • Anul 2025 va fi unul provocator, nu cred că va fi un an uşor, vom tura cât de mult motoarele pe zona de fonduri europene şi nu numai. Acolo casă puteţi să aplicaţi pe diverse lucruri trebuie în primul rând să fie lansate cât mai multe şi acolo este şi rolul nostru să încercăm să ne asigurăm că toate se întâmplă şi nu se pierde nimic.
  • Eu sunt optimistă, se vor întâmpla multe lucruri în 2025 pentru că nu prea avem cum să nu se întâmple.
  • Ne vom implica în continuare în zona de educaţie financiară, avem multe astfel de proiecte şi în zona de social şi este ceva ce simţim nevoia să se facă pentru că nu prea sunt făcute cu adevărat şi avem şi noi o datorie, trebuie să fim responsabili pentru cum anume se dezvoltă businessul.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.