Războiul lui Vladimir Putin loveşte Germania acolo unde doar cel mai tare. Cel mai mare cumpărător de energie rusească „sângerează” sute de milioane de euro pe zi

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 18 august 2022 396 afişări

Războiul lui Vladimir Putin loveşte Germania acolo unde doar cel mai tare. Cel mai mare cumpărător de energie rusească „sângerează” sute de milioane de euro pe zi

În comparaţie cu eroismul soldaţilor ucraineni care luptă împotriva trupelor ruseşti, eforturile statului german de a opri implozia celui mai mare cumpărător de gaze ruseşti din ţară pot părea banale. Cu toate acestea, puţine intrerpinderi au fost lovite la fel de puternic de război, aşa cum a fost Uniper SE care a ajuns să piardă sute de milioane de euro zilnic, scrie Bloomberg.

Uniper a raportat joi pierderi de 12,4 miliarde de euro, de la începutul anului şi până în prezent, mare parte din colosala sumă fiind generată de efectele invaziei ruseşti asupra Ucrainei.

În timp ce alte companii energetice europene încasează miliarde de euro, profitând de pe urma preţurilor crescute pentru energie, Uniper pierde aproximativ peste 100 de milioane de euro pe zi. Gazprom refuză să îşi respecte obligaţiile contractuale privind livrările de gaz, ceea ce obligă gigantul energetic german să achizţioneze gaze la preţurile actuale ale pieţei pentru a putea deservi clienţii. Mai mult, compania a fost forţată să anuleze un împrumut important pentru gazoductul Nord Stream II, un proiect energetic de anvergură, anulat pe fondul războiului.

Uniper SE mai stă în picioare datorită unui bailout gestionat de guvernul german şi Fortum Oyj, acţionarul majoritar al companiei.

În lipsa acestei iniţiative, gigantul energetic s-ar fi prăbuşit.

Guvernul s-a angajat să achiziţioneze 30% din acţiunile Uniper şi totodată să acopere viitoarele pierderi pe care compania le-ar putea încasa. Mai mult, consumatorii germani de energie vor acoperi de asemenea 90% din pierderile companiei, pentru că de la 1 octombrie, vor fi nevoiţi să achite o supra-taxă pentru energie.

Cu toate acestea, haosul prin care marea companie energetică trece încă nu s-a încheiat, pentru că preţurile gazelor au continuat să crească. Uniper a fost forţată în trecut să renunţe la un ansamblu de centrale electrice din Rusia, a cărei valoare nu se ştie cum poate fi recuperată, unităţile energetice fiind totodată expuse riscului de a fi expropriate.

Capitalizarea de piaţă a companiei s-a prăbuşit cu peste 80%, aceasta ajungând să valoreze doar 2,6 miliarde de euro. Analiştii sunt de părere că acţionarii minoritari vor fi cei care vor avea cel mai mult de suferit pe fondul problemelor prin care trece compania.

În timp ce industria a început deja să reducă consumul de gaze, gospodăriile încă nu au făcut acest pas, fiind protejate de creşterile preţurilor la energie cu ajutorul contractelor încheiate pe termen lung. Cu toate acestea, consumatorii vor începe să simtă cât de curând efectul supra-taxării, care va adăuga zeci de euro pe lună în plus la facturi, confruntându-se totodată cu posibilitatea unei noi majorări, peste supra-taxarea care vine din toamnă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
crestere,
razboi,
cumparator,
germania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.