Răzbunarea unui angajat care a fost CONCEDIAT pentru că a făcut o simplă glumă. Ce a reuşit el după mai mulţi ani în care s-a judecat cu compania

Postat la 01 martie 2020 616 afişări

Răzbunarea unui angajat care a fost CONCEDIAT pentru că a făcut o simplă glumă. Ce a reuşit el după mai mulţi ani în care s-a judecat cu compania

Un angajat al rafinăriei BP din Australia şi-a recăpătat locul de muncă după ce a fost concediat pe motiv că ar fi parodiat compania printr-un cunoscut meme cu Hitler. Scott Tracey a folosit popularul meme din filmul Downfall (2004), pentru a înfăţişa scene din companii cu negocierile privind salariile, postându-l pe un grup închis Facebook, scrie BBC.

Ulterior, el a fost concediuat după ce un judecător a decis că videoclipul a fost jignitor. Dar o hotărâre luată în urma unui apel de vineri a constatat că era nerezonabil să se spună că parodia i-a asemănat pe managerii de BP cu naziştii. „Oricine are cunoştinţă despre ce înseamnă un meme nu ar fi putut spune că utilizarea clipului a fost cu intenţia de a face vreo asociere cu Hitler sau naziştii", a declarat Comisia de lucru echitabil în decizia angajatului concediat. Meme-ul înfăţişează scena culminantă din Downfall - în care Hitler îşi confruntă generalii în buncărul său - şi înlocuieşte subtitrările cu subiecte de parodie.

BP l-a concediat pe Tracey în 2018, după ce a considerat că videoclipul este „extrem de ofensator şi inadecvat”, decizie care a fost susţinută iniţial de instanţa care a judecat cazul. Dar Tracey a susţinut că nu a intenţionat să ofenseze pe nimeni şi că videoclipul era menit să fie plin de umor.

El a adăugat că nu a identificat BP sau pe nimeni în mod special.

Comisia pentru muncă echitabilă a constatat că meme-ul fusese „disociat [cultural] de evenimentele reale, adăugând că acest meme mai fusese folosit „de mii de ori de-a lungul unui deceniu în scopul de a crea, într-un mod cu totul imitativ, o reprezentare satirică a situaţiilor contemporane”.

Purtătorul de cuvânt al Uniunii Muncitorilor din Australia, Daniel Walton, a salutat decizia, spunând că „ziua în care ne pierdem drepturile de exprimare ar fi o zi foarte sumbră pentru Australia". Avocatul lui Tracey, Kamal Farouque, a declarat pentru ziarele locale că acesta este într-adevăr încântat să-şi recupereze locul de muncă şi aşteaptă cu nerăbdare să revină la muncă la rafinăria BP.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bp,
munca,
australia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.