Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume. Suma fabuloasă pe care a pus-o la bătaie pentru o casă în paradisul londonez pe care mulţi se bat

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 14 septembrie 2024 113 afişări

Cum a reuşit un magnat indian să întoarcă cu susul în jos una dintre cele mai scumpe piete imobiliare din lume. Suma fabuloasă pe care a pus-o la bătaie pentru o casă în paradisul londonez pe care mulţi se bat

Harish Ahuja, şeful şi fondatorul Shahi Exports, unul dintre cei mai mari exportatori de haine din India,  a scos din buzunar 27 mil. dolari pentru o casă în cartierul Notting Hill, una dintre cele mai vânate zone rezidenţiale din Londra. Tranzacţia este una dintre cele mai mari din 2024 înregistrate pe piaţa imobiliară londoneză, sfidând trendul de încetinire cu care se confruntă piaţa imobiliarelor  de lux, scrie Bloomberg.

Proprietatea numără opt etaje şi se întinde pe 20.000 de metri pătraţi, afându-se în apropiere de Kensington Gardens. Ea a fost deţiuntă anterior de un ordin religios şi de o organizaţie caritabilă.

Fiul lui Harish, Anand Ahuja şi nora sa Sonam Kapoor – star la Bollywood - intenţionează să folosească o parte din proprietate ca locuinţă după reamenajre, în timp ce o secţiune separată a clădirii este probabil să fie transformată în apartamente.

Casa cumpărată de Ahuja este una dintre puţinele tranzacţionate pe piaţa imobiliară de lux din Londra, unde se învârt milioane de dolari. O altă tranzacţie importantă a implicat un conac din Mayfair, care s-a vândut cu 35 mil. dolari.  Cumpărătorii sunt cuplul format din Fatima şi Eskandar Maleki, colecţionar de artă şi magnat al petrolului.

La începutul acestei luni, mai mulţi cumpărători indieni  au achiziţionat apartamente în Mayfair pentru 7,85 milioane şi 9,15 milioane de lire sterline. Primul a aparţinut cândva contesei Raine Spencer, mama vitregă a regretatei prinţese Diana. Peter Wetherell, brokerul implicat în aceste tranzacţii, se aşteaptă la un număr mai mare de cumpărători indieni la Londra, ca urmare a creşterii bogăţiei în naţiunea asiatică.

Şi în trecutul recent au avut loc tranzacţii importante în care au fost implicaţi miliardari indieni. Vara trecută, Ravi Ruia a cumpărat un conac de 113 milioane de lire sterline cu vedere la Regent's Park.

Câteva luni mai târziu, magnatul indian Adar Poonawalla a fost de acord să plătească aproximativ 138 de milioane de lire sterline pentru un conac din Mayfair pe care îl închiriase de la miliardara poloneză Dominika Kulczyk - cea mai scumpă tranzacţie imobiliară din Regatul Unit în 2023.

Însă, în ultima vreme, piaţa imobiliară de lux din capitala Regatului Unit a fost supusă presiunii pentru că autorităţile urmăresc  tratamentului fiscal special pentru străinii bogaţi.

Cartierul Notting Hill din vestul Londrei - făcut celebru de comedia romantică omonimă din 1999 - a fost popular printre cumpărătorii internaţionali în acest an, în ciuda unei pieţe dificile. În iulie, un cumpărător american a achiziţionat o casă în cartier pentru 32 de milioane de lire sterline, mutându-se cu familia pentru a-şi extinde afacerea în Regatul Unit.

Harish Ahuja şi-a construit averea prin Shahi Exports, care alimenteză mărci internaţionale precum Uniqlo, Decathlon şi H&M. Compania operează peste 50 de fabrici şi are peste 100.000 de angajaţi, potrivit site-ului său.

Fiul lui Ahuja, Anand, este director la Shahi Exports şi conduce, de asemenea, propria sa companie de retail. Kapoor este cunoscută mai ales pentru rolurile sale în filme de la Bollywood, inclusiv Neerja, un film bazat pe o însoţitoare de bord indiană care a murit încercând să salveze pasagerii şi echipajul în timpul unei tentative de deturnare a unui zbor Pan Am în 1986.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
casa,
imobiliare,
india,
magnat,
piata,
bataie,
intoarcere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.