Revenirea la profit se amână pentru BRD
Corecţia săptămânii la bursă a fost generată de rezultatele financiare surprinzătoare ale BRD - o pierdere netă de 385 mil. lei în 2013, respectiv o pierdere brută de 648 mil. lei, din cauza creşterii provizioanelor la 2 mld. lei. Ca atare, BVB a pierdut într-o zi 0,39%, după ce acţiunile băncii au scăzut cu 3,19%.
Pentru BRD a fost al doilea an încheiat pe minus, după pierderea de 332 mil. lei din 2012, în condiţiile în care reorganizarea internă şi efortul de a controla costul riscului au împiedicat banca să-şi atingă obiectivul de a reveni pe profit.
După primele nouă luni ale anului trecut, BRD avea un profit net de 51 milioane lei (11,5 milioane euro). Creditele acordate clientelei de persoane fizice crescuseră cu 1,4% faţă de finele lui septembrie 2012, iar cele acordate persoanelor juridice scăzuseră cu 10,9%. În ultimul trimestru din 2013, BRD a constituit însă provizioane suplimentare de peste 900 mil. lei, ceea ce a dus la o pierdere totală de circa 436 mil. lei în perioada octombrie-decembrie, anihilând profitul consemnat în primele nouă luni ale anului.
Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, declara în decembrie 2013 pentru Mediafax că băncile vor înregistra în noiembrie şi decembrie o creştere foarte mare a provizioanelor pentru credite neperformante, pe de o parte ca urmare a controalelor BNR făcute la jumătate din instituţiile de credit, iar pe de altă parte ca o anticipare a reevaluării colateralului dispusă de BCE.
"În anul 2013, sistemul bancar românesc a continuat să parcurgă o fază de consolidare. În ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scădere a volumului creditelor (-4,2%), determinată de evoluţia sectorului corporate, în paralel cu o creştere dinamică a depozitelor (plus 7,4%), în special pe piaţa clienţilor companii (plus10,1%)", arată un comunicat al BRD.
În acelaşi timp, ceilalţi indicatori ai băncii arată acum mai bine: gradul de provizionare a creditelor neperformante a crescut la 69%, de la 52% la sfârşitul lui 2012, depozitele au crescut cu 12,8%, iar raportul credite/depozite s-a ameliorat până la 76,8%, ceea ce permite acum conducerii băncii să anticipeze revenirea la profit în 2014.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro