Revine optimismul în piaţă: managerii de companii anticipează, în majoritate, creşteri ale afacerilor pe toată linia
Economia României a crescut cu 2,1% în 2023. Anul acesta majoritatea prognozelor, fie că este vorba de instituţii internaţionale, agenţii de rating sau bănci care cumpără datoriile statului, mizează pe o creştere de peste 3% a economiei.
♦ În industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii managerii de companii anticipează creşteri ale afacerilor, cum văd creşteri sau, în cel mai prost scenariu, stagnări a numărului de angajaţi.
Economia României a crescut cu 2,1% în 2023. Anul acesta majoritatea prognozelor, fie că este vorba de instituţii internaţionale, agenţii de rating sau bănci care cumpără datoriile statului, mizează pe o creştere de peste 3% a economiei. Chiar dacă datele INS arată că industria şchiopătează, fiind în scădere de mai mulţi ani, chiar dacă construcţiile nu mai sunt ce-au fost pe vremea pandemiei când au ţinut economia pe plus, managerii de întreprinderi sunt optimişti. Reversul acestui optimism este că, în majoritate, aceştia cred că preţurile vor creşte, potrivit anchetei de conjunctură din luna mai 2024 efectuată de INS.
Statistica precizează că opiniile managerilor nu au cu nimic de a face cu măsurătorile instituţiei privind ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Este doar opinia şefilor de companii.
Economia lumii a fost bine zdruncinată în ultimii ani – criza COVID, preţul petrolului, ruperea lanţurilor de aprovizionare şi acum războaiele din Europa şi Orientul Apropiat. Totuşi, economia lumii nu s-a prăbuşit, iar optimismul revine.
Industria
În România, managerii din industria prelucrătoare previzionează, potrivit studiului citat al INS, pentru luna mai, că, în următoarele trei luni, va exista o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural plus 10%). Referitor la numărul de salariaţi, sondajul estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de minus 1%. Pentru preţurile produselor industriale managerii prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 12%)
Construcţii
Potrivit estimărilor din luna mai 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural plus 26%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural plus 28%).
Comerţ cu amănuntul
Potrivit INS, în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural plus 18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural plus 15%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 18%). Managerii societăţilor comerciale mai estimează o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 27%).
Servicii
Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 9%). Se prevede, totodată, şi o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural plus 7%). Conform opiniei managerilor, spune INS, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 10%). Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen şi este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro